Aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų (papildytas)

BNS nuotr.

papildymai visame tekste

Vilnius, gegužės 14 d. (BNS). Gamtos apsaugos ir miškų sektorius kuruojanti aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų, BNS ketvirtadienį pranešė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Dėl Medžioklės taisyklių pakeitimų kritikuota viceministrė įteikė prašymą atleisti ją savo noru, ji nebedirbs nuo nuo kitos savaitės. 

„Ta įtampa ir visa kita... Aplinkybės tokios susidėjo. Ši savaitė yra jos paskutinė darbo savaitė“, – BNS teigė ministras K. Mažeika.

Jis teigė R. Vaitkevičiūtės prašymo kol kas nepasirašęs, nes yra Seime. Žadėjo tai padaryti vėliau ketvirtadienį. 

Medžioklės tarybai vadovaujanti R. Vaitkevičiūtė bei K. Mažeika sulaukė aštrios gamtininkų, opozicijos, taip pat ir valdančiųjų kritikos po to, kai aplinkos ministras praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, įteisinantį medžioklę lankais nuo nuo 2022 metų bei kitus kontroversiškus pakeitimus dėl medžioklės su šunimis, prožektoriais bei kita.

K. Mažeika teigė, kad  sprendimą įtraukti lankus į įsakymą priėmė Medžioklės taryba, kuriai vadovauja R. Vaitkevičiūtė. 

Ministras BNS trečiadienį teigė gerai neprisimenąs, kas į jo politinę komandą buvo delegavęs R. Vaitkevičiūtę, tačiau svarstė, kad viceministrę į pareigas delegavo „mokslininkai ir miškininkai“.

„Man atrodo, aš ten su dekanu bendraudavau Miškų fakulteto, dabar VDU“, – sakė K. Mažeika.

Prašomas patikslinti, kas buvo tas dekanas, pasiūlęs R. Vaitkevičiūtę, jis pridūrė nežinantis, taip pat patikino, kad kandidatūrą pasiūlė tikrai ne koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“.

„Mokslininkai, miškininkų bendruomenė. Ji gi miškininkė pagal išsilavinimą. Kelių žmonių paklausiau“, – sakė K. Mažeika.

Žemės ūkio mokslų daktarė R. Vaitkevičiūtė viceministre buvo paskirta 2019 metų gegužės pradžioje, o jau po kelių dienų Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė pradėjusį tyrimą dėl jos elgesio – etikos sargai vertino informaciją apie tai, kad R. Vaitkevičiūtė dar dirbama Aplinkos apsaugos departamente galbūt nedeklaravo ryšio su medžiotojų ir žvejų draugija „Medeina“.  Rugpjūtį buvo pripažinta, kad viceministrė laiku nedeklaravo privačių interesų. 

2015 metais pradėjusi dirbti valstybės tarnyboje, R. Vaitkevičiūtė turėjo nurodyti, kad taip pat eina ir lektorės pareigas tuometiniame Aleksandro Stulginskio universitete (šiuo metu – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje).

Taip pat ji 2016 metais privačių interesų deklaraciją turėjo papildyti informacija apie tai, jog tapo medžiotojų ir žvejų draugijos „Medeina“ pirmininke. 

Iki tapo viceministre R. Vaitkevičiūtė dirbo Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdyboje. Ji baigė aplinkotyros ir ekologijos studijas Lietuvos žemės ūkio universitete. Yra dirbusi Kazlų Rūdos mokomojoje miškų urėdijoje. 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

dalintis