Turkijoje dėl nesėkmingo 2016-ųjų perversmo iki gyvos galvos įkalinti 22 buvę kariai

Ankara, balandžio 7 d. (AFP-BNS). Turkijos teismas trečiadienį skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes 22 buvusiems kariams dėl jų vaidmens nepavykusiame 2016 metų perversme, per kurį siekta nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), pranešė vienas iš šalies vadovo advokatų.

Per vėliausią masinio teismo posėdį dėl nesėkmingo mėginimo nušalinti R. T. Erdoganą, po kurio prasidėjo plati politinio susidorojimo ir areštų kampanija, Ankaros teismas įvertino 497 buvusius kariškius, įskaitant prezidento sargybos narius, vaidmenį.

Per nesėkmingą pučą, be kita ko, buvo surengtas reidas pagrindinio Turkijos valstybinio transliuotojo pastate, kur naujienų laidos vedėjas buvo priverstas perskaityti karinės chuntos lyderių pareiškimą.

Vienas iš prezidento advokatų su naujienų agentūra AFP pasidalijo dokumentu, kuriame nurodoma, kad teismas skyrė 22 buvusiems kariams įkalinimo iki gyvos galvos bausmes.

Tarp jų yra buvęs pulkininkas leitenantas Umitas Genceras (Imitas Genčeras), pripažintas kaltu už „konstitucinės tvarkos pažeidimą“, nes privertė televiziją TRT perskaityti „perversmo deklaraciją“.

Teismas taip pat skyrė buvusiam majorui Fedakarui Akcai (Fedakarui Akčai) bausmę iki gyvos galvos griežtesnėmis kalinimo sąlygomis už tai, kad perversmo naktį vedė į generalinio štabo būstinę grupę karių iš pulko, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Laisvės atėmimu iki gyvos galvos griežtesnėmis kalinimo sąlygomis buvo pakeista mirties bausmė ją panaikinus 2004 metais.

Buvęs pulkininkas Muhammetas Tanju Poshoras (Muhametas Tanžu Pošoras) nuteistas kalėti už vadovavimą TRT pastato užėmimo operacijai, pridūrė agentūra.

Kitą buvusį majorą Osmaną Koltarlą, tuo metu atsakingą už prezidento rūmų saugumą, teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos įprastomis sąlygomis.

Paskutinis teismas Ankaroje

Nuosprendis buvo paskelbtas didžiausioje šalies teismo salėje, specialiai pastatytoje su perversmu susijusioms byloms nagrinėti Sindžano kalėjimo komplekse Ankaros provincijoje.

Pasak valstybinės naujienų agentūros, byla pulkui buvo iškelta 2017 metų spalį, o nuo to laiko buvo surengti 243 posėdžiai.

Pasibaigus šios bylos nagrinėjimui sostinėje nebevyks atitinkami teismo procesai, nurodė agentūra. 

Per šią beprecedentę teisminę epopėją, vykusią beveik penkerius metus visoje šalyje, tūkstančiai asmenų buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, taip pat parengta kelių tūkstančių puslapių kaltinamųjų aktų, kuriuos kruopščiai nagrinėja advokatai.

Nepavykusio perversmo metu gyvybių neteko apie pustrečio šimto žmonių, taip pat tą naktį žuvo 24 pučistai.

Turkija dėl nesėkmingo perversmo organizavimo kaltina JAV gyvenantį musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną). Pats dvasininkas kategoriškai neigia jam metamus kaltinimus.

Nuo 2016 metų dešimtys tūkstančių žmonių buvo areštuoti dėl įtariamų ryšių su F. Gulenu, o policija teberengia kratas.

Dėl panašių įtarimų viešajame sektoriuje buvo atleista ar nušalinta nuo pareigų daugiau nei 100 tūkst. valstybės tarnautojų.

Bandymas įvykdyti perversmą pakeitė visus šiuolaikinės Turkijos politikos aspektus, o R. T. Erdoganas tapo ypač jautrus kariuomenės vaidmeniui šalies politiniame gyvenime.

Anksčiau šią savaitę valstybės vadovas apkaltino 104 atsargos admirolus „užuominomis apie politinį perversmą“, šiems sukritikavus jo planus dėl naujo kanalo statymo Stambule.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis