Anglijoje švelninami kai kurie dėl pandemijos įvesti apribojimai

Londonas, balandžio 12 d. (AFP-BNS). Jungtinė Karalystė pirmadienį žengė dar vieną nedrąsų žingsnį normalaus gyvenimo atkūrimo link ir leido iš dalies atsidaryti barams ir restoranams.

Anglijos barai ir restoranai nuo šiol gali tiekti gėrimus ir maistą lauke. Tai reikšmingas dėl pandemijos įvestų apribojimų sušvelninimas, ir nors orai artimiausiu metu prognozuojami vėsūs, naujienos pradžiugino smarkiai nukentėjusį svetingumo paslaugų sektorių.

„Bus puiku vėl visus pamatyti, visus vietos žmones“, – naujienų agentūrai AFP sakė Askrigo kaime Anglijos šiaurėje esančios užeigos „The Crown Inn“ šeimininkė Louise Porter (Luis Porter).

Taip pat leista atidaryti kirpyklas, po naujausio griežto karantino paskelbimo nedirbusias daugiau kaip tris mėnesius.

Atidaromos ir nebūtinų prekių parduotuvės, kur laukiama pirkėjų antplūdžio, turinčio padėti kompensuoti didelius pandemijos nulemtus nuostolius.

Lankytojams duris atvers sporto salės, baseinai, bibliotekos ir zoologijos sodai. Taip pat leista vykti atostogų šalies viduje patiems gaminantis maistą – tokio pobūdžio užsakymų skaičius smarkiai išaugo.

Tuo metu mečetės rengiasi musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžiai šią savaitę. Pernai Ramadanas vyko be tradicinių bendruomenės susibūrimų.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) suvaržymų švelninimą pavadino „dideliu žingsniu į priekį mūsų kelyje į laisvę“.

„Esu tikras, kad tai bus didžiulis palengvėjimas labai ilgai nedirbusių kompanijų savininkams, o visiems kitiems tai galimybė sugrįžti prie kai kurių dalykų, kuriuos labai mėgstame ir kurių pasiilgome“, – sakė jis.

B. Johnsonas, kuris lygiai prieš metus išėjo iš ligoninės persirgęs COVID-19, buvo pažadėjęs naujausią suvaržymų sušvelninimą atšvęsti su pinta alaus kokios nors aludės lauko terasoje.

Kol kas vis dar akcentuojama veikla lauke, siekiant užkirsti kelią viruso plitimui per artimus kontaktus uždarose patalpose.

Tačiau B. Johnsonas savo planus atidėjo dėl šalies gedulo, paskelbto mirus valstybės vadovės karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) 99 metų sutuoktiniui princui Philipui (Filipui).

Atsargumas

Vyriausybės ministrai, mokslininkai ir sveikatos apsaugos pareigūnai įspėja visuomenę nenusiraminti, nors šalyje pirmąją skiepų nuo COVID-19 dozę jau gavo daugiau kaip 60 proc. suaugusiųjų.

Ministrai ir mokslininkai tikisi, kad vakcinavimas užkirs kelią sunkesniems COVID-19 atvejams, kuomet reikia gydymo ligoninėje. Praėjusių metų pabaigoje šalyje buvo labai padaugėję užsikrėtimo šia liga ir mirties nuo jos atvejų.

Bendrai nuo pandemijos pradžios Didžiojoje Britanijoje užregistruota daugiau kaip 4,3 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, įskaitant daugiau kaip 127 tūkst. mirties atvejų. Šie skaičiai yra vieni didžiausių pasaulyje.

Dėl suvaržymų taip pat labai smarkiai nukentėjo Britanijos ekonomika, todėl svarstomos naujos priemonės, kad ateityje kompanijų nereikėtų uždarinėti.

Viena galimybių yra vadinamieji skiepų pasai, tačiau kilo debatai dėl to, ar jie bus veiksmingi ir kaip jie paveiks pilietines laisves.

Taip pat auga spaudimas leisti nebūtinas tarptautines keliones, britams trokštant atostogauti užsienyje.

B. Johnsonas yra sakęs, kad vyriausybė atverdama šalį vadovausis skaičiais, o ne datomis, bet kito suvaržymų švelninimo etapo tikimasi gegužės 17 dieną.

Visi socialiniai suvaržymai turėtų būti atšaukti birželio 21-ąją.

Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija, vykdantys savo sveikatos apsaugos politiką, suvaržymus švelnina mažesniu mastu.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis