BAFTA apdovanojimų ceremonijoje triumfavo moterys ir „Klajoklių žemė“ (patikslintas)

via REUTERS-Scanpix nuotr.

patikslintas filmo pavadinimas lietuvių kalba 8, 9 ir 11 pastraipose

Londonas, balandžio 12 d. (AFP-BNS). JAV filmas „Klajoklių žemė“ (Nomadland) sekmadienį triumfavo Britų kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimų ceremonijoje: kinų režisierės Chloe Zhao (Kloi Džao) juosta apie visuomenės paraštėse atsidūrusius amerikiečius laimėjo keturiose kategorijose, įskaitant geriausio filmo, geriausios aktorės ir geriausio režisieriaus kategorijas.

Ceremonijoje Londone, kuri buvo surengta laikantis socialinio atstumo taisyklių ir didele dalimi vyko nuotoliniu būdu, puikiai pasirodė ir kitos režisierės moterys.

BAFTA siekė didinti įvairovę, ir Ch. Zhao buvo tarp keturių moterų, nominuotų geriausio režisieriaus kategorijoje. „Padarėme pakeitimų, ... kad suvienodintume visų galimybes“, – sakė Akademijos vadovas Krishnendu Majumdaras (Krišnendus Madžumdaras).

Šiųmečiai apdovanojimai pirmą kartą pasižymėjo nominantų įvairove. Pernai BAFTA buvo sulaukusi kritikos dėl to, kad visi nominuotieji buvo baltieji ir kad geriausio režisieriaus kategorijoje nebuvo nominuota nė viena moteris.

BAFTA apdovanojimai išdalyti prieš vėliau šį mėnesį įvyksiančią „Oskarų“ įteikimo ceremoniją.

Ch. Zhao po ceremonijos kalbėdamasi su žurnalistais sveikino geresnį atstovavimą kino kūrėjoms moterims.

„Man labai patinka tai, ką darau, o jei tai reiškia, kad daugiau tokių žmonių kaip aš įgyvendins savo svajones, esu labai dėkinga“, – pridūrė ji.

Britų režisierė Emerald Fennell (Emerald Fenel) už savo debiutinę juostą „Perspektyvi mergina“ (Promising Young Woman) su Carey Mulligan (Keri Maligan) gavo du apdovanojimus.

Tarp pretendentų į „Oskarus“ minimas trileris pasakoja apie moterį, keršijančią už draugės išžaginimą. Komedijos ir siaubo filmo elementų turinti „Perspektyvi mergina“ pagerbta kaip iškilus britų filmas, taip pat už geriausią originalų scenarijų.

„Kurti šį filmą buvo puikiausias dalykas mano gyvenime“, – sakė E. Fennell, pasipuošusi balta suknia.

„Perspektyvi mergina“ yra nominuota „Oskarams“ geriausio režisieriaus ir geriausio originalaus scenarijaus kategorijose, be to, C. Mulligan nominuota geriausios aktorės kategorijoje.

Ch. Zhao apdovanojimus už „Klajoklių žemę“ atsiėmė apsirengusi kasdieniais languotais marškiniais, būdama Los Andžele. Ji sakė planuojanti švęsti ir pridūrė: „Ryt ryte būsiu labai pagiringa.“

Jos filmo žvaigždė Frances McDormand (Fransis Makdormand) laimėjo geriausios aktorės BAFTA apdovanojimą ir atsiuntė tokią žinutę: „Ačiū, brangūs britai.“

„Klajoklių žemė“ yra tarp „Oskarų“ favoritų ir turi šešias nominacijas, įskaitant geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausios aktorės.

Praėjusį mėnesį juosta gavo geriausios dramos ir geriausio režisieriaus „Auksinius gaublius“.

Velso aktorius seras Anthony Hopkinsas (Entonis Hopkinsas) BAFTA geriausio aktoriaus apdovanojimu buvo pagerbtas už darbą prancūzo Floriano Zellero (Floriano Zelero) režisuotoje juostoje „Tėvas“ (The Father), pasakojančioje apie demencija sergantį vyrą.

83 metų A. Hopkinsas per ceremoniją nepasirodė, bet vėliau pasikalbėjo su žurnalistais. Jis paaiškino nesitikėjęs laimėti, atostogavęs Velse ir tapęs savo viešbučio kambaryje.

„Tai nuostabu... Tai pirmas kartas mano gyvenime, kai visiškai nesitikėjau gauti“, – sakė jis apie savo ketvirtą BAFTA apdovanojimą.

„Kylančios žvaigždės“ apdovanojimas žiūrovų balsavimu paskirtas filme „Rocks“ suvaidinusiai 19-metei Bukky Bakray (Baki Bakrėj). Ji buvo „atrasta“ per atviras atrankas.

Rausva suknele vilkėjusi B. Bakray padėkos kalbą pasakė garsiai džiūgaujant šeimai, apkabinta motinos.

„Dietinė BAFTA“

Apdovanojimų įteikimo ceremonija buvo surengta Londono Karališkojoje Alberto salėje nedalyvaujant žiūrovams.

Laureatai pasirodė per vaizdo skambučius iš savo namų ar viešbučių, kai kas – su emocingai reagavusiais artimaisiais.

Vienas pranešėjų, komikas Youssefas Kerkouras (Jusefas Kerkuras), supaprastintą ceremoniją pavadino „dietine BAFTA“.

Ceremonijoje turėjo dalyvauti princas Williamas (Viljamas), bet jis savo dalyvavimą atšaukė mirus seneliui, karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) sutuoktiniui princui Philipui (Filipui).

Tarp laureatus scenoje skelbusių žvaigždžių buvo Hugh Grantas (Hju Grantas), Richardas E. Grantas (Ričardas E. Grantas), Tomas Hiddlestonas (Tomas Hidlstounas). Geriausio aktoriaus apdovanojimo laureatą iš Los Andželo paskelbė Holivudo žvaigždė Renee Zellweger (Renė Zelveger), vilkėjusi figūrą išryškinusią sidabro spalvos suknelę.

H. Grantas prestižinį BAFTA apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus įteikė du „Oskarus“ turinčiam Angui Lee (Angui Li) ir jo karjerą pavadino „kone neprotingai sėkminga“.

„Kuklinuosi minimas tarp tokių talentingų kino kūrėjų“, – sakė taivaniečių režisierius.

Ceremonija pirmą kartą vyko dvi dienas: šeštadienį buvo išdalyti „techniniai“ apdovanojimai.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis