NATO įspėja Rusiją dėl pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos

Briuselis, balandžio 13 d. (AP-BNS). NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį įspėjo Maskvą nebetelkti savo pajėgų prie sienos su Ukraina ir išreiškė tvirtą Aljanso paramą Kijevui.

Spaudos konferencijoje su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba J. Stoltenbergas sakė, kad „NATO palaiko Ukrainą“, ir pridūrė, kad Rusijos veiksmai yra „nepagrįsti, nepaaiškinami ir kelia didelį susirūpinimą“.

Pastaruoju metu dažniau pažeidinėjamas ugnies nutraukimo režimas Rytų Ukrainoje, kur 2014 metais, Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį, kilo Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų konfliktas.

J. Stoltenbergas dabartinį Rusijos kariuomenės telkimą pavadino didžiausiu nuo 2014 metų.

„Rusija prie Ukrainos sienų perkėlė tūkstančius kovai parengtų karių; tai didžiausias rusų karių sutelkimas nuo neteisėtos Krymo aneksijos 2014-aisiais. Pastarosiomis dienomis Rytų Ukrainoje žuvo keli ukrainiečių kariai“, – sakė jis.

D. Kuleba savo ruožtu pareiškė, kad Ukraina ir jos partnerės Vakaruose dabar yra geriau pasirengusios nei prieš septynerius metus.

„Jei Maskva imtųsi kokių nors neapgalvotų žingsnių ar pradėtų naują smurto spiralę, tai brangiai atsieitų visomis prasmėmis“, – sakė D. Kuleba.

J. Stoltenbergas Rusijos kariuomenės telkimą trečiadienį taip pat aptars su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

„Rusija privalo nutraukti šį kariuomenės telkimą Ukrainoje ir aplink ją, sustabdyti savo provokacijas ir nedelsdama deeskaluoti [padėtį]", – pabrėžė NATO vadovas.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis