Talibanas sako nedalyvausiantis derybose iki užsienio pajėgų išvedimo iš Afganistano

Doha, balandžio 14 d. (AFP-BNS). Talibanas antradienį paskelbė nedalyvausiantis Turkijos planuojamame susitikime dėl Afganistano ateities, kol iš šios šalies nebus išvestos visos užsienio pajėgos.

„Kol visos užsienio pajėgos visiškai nepasitrauks iš mūsų tėvynės, nedalyvausime jokiose konferencijose, priimančiose sprendimus dėl Afganistano“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano biuro Katare atstovas Mohammadas Naeemas (Mohamadas Naimas).

Jo pareiškimas pasirodė kelios valandos po pranešimų, kad JAV savo pajėgas iš Afganistano išves maždaug penkiais mėnesiais vėliau nei iš pradžių sutarė su talibais.

Pasak JAV pareigūnų, prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) visus amerikiečių karius iš Afganistano išves iki rugsėjo 11 dienos – 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose 20-ųjų metinių.

Pajėgų išvedimas atidedamas maždaug penkiems mėnesiams. Pagal 2020 metų vasarį sudarytą susitarimą su tuometinio Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija talibai sutiko nutraukti išpuolius ir surengti taikos derybas su Afganistano vyriausybe mainais į JAV įsipareigojimą iki 2021-ųjų gegužės 1-osios užbaigti savo kontingento išvedimo procesą.

JAV pajėgų išvedimu ilgiausias Amerikos karas turi būti užbaigtas nepaisant vis didėjančių nuogąstavimų dėl Talibano pergalės, tačiau Vašingtone ryškėja konsensusas, kad konflikto draskomame Afganistane daugiau nelabai ką galima pasiekti.

J. Bidenas dar prieš kelias savaites užsiminė, kad galėtų praleisti gegužės 1-osios terminą, o po kurio laiko tapo aišku, jog baigti sklandų likusių 2 500 karių išvedimą iki to laiko būtų pernelyg sunku.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki (Džen Psaki) nurodė, kad prezidentas į gyventojus dėl planų išvesti JAV pajėgas iš Afganistano kreipsis trečiadienį.

Tuo metu Turkija antradienį informavo, kad šio mėnesio pabaigoje surengs tarptautinę konferenciją dėl taikos Afganistane. 

Ši konferencija turi vykti Stambule nuo balandžio 24-osios iki gegužės 4-osios ir Turkija tikėjosi, kad ji sudarys sąlygas susitarti dėl valdžios pasidalijimo.

„Svarbiausias Stambulo konferencijos dėl Afganistano taikos proceso tikslas yra pagreitinti ir papildyti Dohoje vykstančias Afganistano vidaus derybas dėl teisingo ir ilgalaikio politinio susitarimo“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šis forumas, kurį aktyviai palaiko Jungtinės Valstijos, yra sumanytas kaip didelis, mažiausiai 10 dienų trukmės renginys dalyvaujant Afganistano vyriausybės ir Talibano delegacijoms.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis