Daliai nukentėjusių įmonių subsidijos padvigubės (atnaujintas)

Vilnius, balandžio 14 d. (BNS). Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė patikslintai subsidijų verslui koncepcijai, pagal kurią daliai įmonių dvigubinamas pirmojo paramos paketo subsidijų dydis. 

Užsitęsus karantinui, įmonėms, kurių apyvarta krito 30 proc. ir jų veikla įtraukta į apribotų veiklų sąrašą, bus mokama papildoma subsidija, lygi jau išmokėtai sumai. 

„Kadangi karantinas tęsiasi ir lėšų taip pat dar yra numatyta, mes norime išmokėti tokią pačią subsidiją, kuri jau buvo išmokėta įmonėms iki šiol, dar kartą – tiktai pakeičiant vieną sąlygą: išmokėti toms įmonėms, kurios yra įtrauktos į paveiktų įmonių sąrašą ir kurių apyvarta krito 30 proc.“, – Vyriausybės pasitarime kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinė Armonaitė. 

Pasak ministerijos, dabar į papildomą subsidiją pretenduoja apie 11,2 tūkst. įmonių, joms jau patvirtinta 28,9 mln. eurų parama. Būsimos pareiškėjos iš karto gaus dvigubą subsidiją. 

A. Armonaitė atkreipia dėmesį, kad dėl dvigubai didesnių pirmojo paketo subsidijų įmonėms nieko nereikia papildomai daryti – lėšoms išmokėti papildomų dokumentų teikti nereikės.

Įmonių, kurių paraiškos jau įvertintos ir kurios jau yra gavusios subsidijas, sąskaitas papildoma parama turėtų pasiekti maždaug per dvi savaites.

Pagal pakeistą subsidijų nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms tvarką leidžiamos valstybės pagalbos vienai įmonei riba didinama nuo 800 tūkst. eurų iki 1,8 mln. eurų.

Taip pat nustatoma, kad reikalavimus atitinkančioms įmonėms subsidijų dydis bus automatiškai dvigubinamas.

Įmonės, 2019 metais sumokėjusios daugiau kaip 2 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nuo tos sumos gaus ne 25 proc., o 50 proc. dydžio subsidiją, o sumokėjusioms mažiau nei 2 tūkst. eurų įmonėms bus skiriama ne 500, o 1000 eurų subsidija.

Nauja tvarka siūloma, atsižvelgus į Europos Komisijos komunikato pakeitimus ir į tai, kad dalis įmonių dar pirmojo karantino metu buvo išnaudojusios arba beveik išnaudojusios 800 tūkst. eurų ribą. 

Iš viso nuo COVID-19 nukentėjusioms savarankiškoms ir susijusioms įmonėms numatoma paskirstyti 100 mln. eurų, šiuo metu verslui jau paskirstyta 41,2 mln. eurų subsidijų.

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

dalintis