Galimybių pasas leistų tirti ir apsaugoti aktyviausius gyventojus – A. Armonaitė

Vilnius, balandžio 14 d. (BNS). Galimybių pasas leistų tirti ir apsaugoti aktyviausius gyventojus, kol šie negali pasiskiepyti, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Lygiateisiškumą mums pavyktų užtikrinti, jeigu valstybė sudarytų sąlygas nemokamai testuotis – ieškosime sprendimų, kad valstybė tą naštą prisiimtų“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministrė.

Pasak jos, tai leistų išaiškinti daugiau atvejų, nes būtų tiriami mobilesni, daugiau bendraujantys žmonės.

„Galimybių pasas leistų išplėsti testavimą tose žmonių auditorijose, kurios dar negali būti vakcinuotos ir apsaugotos, bet yra gana judrios ir mobilios“, – kalbėjo A. Armonaitė.

„Iš esmės galimybių pasas išsprendžia ne tik verslo ar žmonių galimybės pasinaudoti verslo paslaugomis tikslus, bet ir plečia testavimo apimtis, apsaugant tuos žmones, kurie šiandien dar negali gauti vakcinos“, – pridūrė ji.

Pasak jos, tai leistų žmonėms iki gaunant skiepą aktyviau dalyvauti socialiniame gyvenime. Šiuo metu, A. Armonaitės teigimu, pasiektas politinis sutarimas dėl principo, o dėl konkrečių techninių sprendimų bus svarstoma vėliau.

Viena iš galimybių – atskiri mobilieji punktas miestų centruose, skirti būtent galimybių paso turėtojams.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau trečiadienį sakė, kad testavimo pajėgumų užtikrinimas yra vienas svarbiausių klausimų sprendžiant dėl galimybių paso.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia, kad toks pasas leistų teikti maitinimo paslaugas viduje, rengti didesnius renginius viduje ir lauke, taip pat atvertų sporto klubus didesniam žmonių skaičiui bei leistų asmenines šventes, jei dalyvauja daugiau nei du namų ūkiai.

Kaip teigiama koncepcijoje, elektroninis dokumentas užtikrintų, kad asmuo yra pasiskiepijęs, persirgęs ir turintis imunitetą arba turintis neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Ministerijos teigimu, testavimui tiktų greitieji antigeno testai arba PGR, testas galėtų būti vienkartinis arba atliekamas periodiškai, o testavimą apmokėtų valstybė. 

Pasą per dvi-tris savaites turėtų parengti Registrų centras, tvarkantis e. sveikatos sistemą. Vėliau jis galėtų būti integruotas į Europos Sąjungos planuojamą imuniteto sertifikatą.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis