Buvęs policininkas D. Chauvinas pripažintas kaltu dėl G. Floydo nužudymo (papildytas)

AP-Scanpix nuotr.

Mineapolis, Minesota, balandžio 21 d. (AFP-BNS). Buvęs Mineapolio policininkas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas), baltasis, antradienį buvo pripažintas kaltu dėl beginklio afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floido) nužudymo.

Prisiekusiųjų sprendimas paskelbtas po tris savaites trukusio ir rasinį krūvį turėjusio teismo proceso, laikyto svarbiu policijos atskaitomybės Jungtinėse Valstijose išbandymu.

Prisiekusieji tarėsi mažiau nei 11 valandų ir pripažino 45 metų D. Chauvino kaltę dėl visų trijų kaltinimų: antrojo laipsnio žmogžudystės, trečiojo laipsnio žmogžudystės ir nužudymo dėl neatsargumo.

Prie itin saugomų teismo rūmų Mineapolio centre susirinkusi minia ėmė džiūgauti, kai kas iš palengvėjimo verkė.

Henepino apygardos teisėjui Peteriui Cahillui(Piteriui Kahilui) perskaičius įvairių rasių prisiekusiųjų – septynių moterų ir penkių vyrų – vienbalsiai priimtą sprendimą, D. Chauvinas buvo surakintas antrankiais. Iki tol jis buvo laisvas už užstatą.

D. Chauvinas buvo su kauke ir jokių emocijų neparodė. Jis buvo išlydėtas iš teismo, o vienas G. Floydo brolių, Philonise'as Floydas (Filonisas Floidas), apkabino kaltintojus.

D. Chauvinui dėl rimčiausio kaltinimo – antrojo laipsnio žmogžudystės – gresia įkalinimas iki 40 metų. Bausmė jam bus paskirta vėliau.

Vienos praeivės padarytame vaizdo įraše matyti, kad D. Chauvinas, kuris Mineapolio policijoje dirbo 19 metų, daugiau nei devynias minutes keliu spaudė kaklą ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam 46 metų G. Floydui, šiam vis kartojant „negaliu kvėpuoti“.

G. Floydo mirtis 2020 metų gegužės 25-ąją bandant jį areštuoti dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti padirbta 20 dolerių kupiūra išprovokavo didžiulius protestus prieš rasinę nelygybę ir brutalų policijos elgesį Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

Prieš verdikto paskelbimą miestai visose Jungtinėse Valstijose pasirengė galimiems neramumams. Mineapolyje buvo dislokuoti Nacionalinės gvardijos kariai.

G. Floydo brolis Rodney (Rodnis) naujienų agentūrai AFP sakė, kad juodaodžiai Amerikoje jau šimtus metų patiria kruviną valdžios neteisingumą.

„Mums reikėjo pergalės šioje byloje, tai labai svarbu; mes pasiekėme ją ir, ei, dabar iš tikrųjų galbūt galime kvėpuoti šiek tiek lengviau“, – pridūrė jis.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskambino G. Floydo šeimos nariams ir pasakė, jog jaučia „palengvėjimą“ dėl verdikto. Vėliau jis ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) per televiziją kreipėsi į šalies gyventojus.

„Tai gali būti didžiulis žingsnis į priekį siekiant teisingumo Amerikoje“, – sakė J. Bidenas ir paragino piliečius susivienyti prieš rasizmą ir smurtą.

K. Harris, pirmoji moteris ir pirmasis juodaodis asmuo JAV viceprezidento poste, G. Floydo šeimai pasakė, kad tai „teisingumo diena Amerikoje“ ir kad „istorija prisimins šią akimirką“.

„Lūžio taškas“

G. Floydo šeimos advokatas Benas Crumpas (Benas Krampas) verdiktą pavadino istorine pilietinių teisių pergale ir tramplinu įstatymo projektui Kongrese dėl policijos reformos.

„Šis verdiktas yra istorijos lūžio taškas, juo pasiunčiama aiški žinia, kad reikalinga teisėsaugos atskaitomybė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. Crumpas.

„Teisingumas juodajai Amerikai yra teisingumas visai Amerikai!“ – pridūrė jis.

Pirmasis juodaodis šalies prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad „prisiekusieji pasielgė teisingai“, bet „tikram teisingumui reikia daug daugiau“.

Trys kiti buvę policininkai, dalyvavę areštuojant G. Floydą, bus teisiami vėliau šiais metais.

Mineapolyje prieš verdikto paskelbimą tvyrojo didelė įtampa; nuo balandžio 11-osios, kai baltoji policininkė nušovė 20 metų juodaodį Daunte'ą Wrightą (Dontą Raitą), šiame mieste kiekvieną vakarą vyksta protestai.

Vašingtone dėl galimų demonstracijų buvo dislokuota maždaug 250 karių, pranešė Nacionalinė gvardija.

Kaltintojai, pirmadienį dėstydami baigiamuosius argumentus, parodė šiurpaus minėto vaizdo įrašo ištraukas.

„Šis atvejis yra kaip tik toks, kokiu jį palaikėte pirmą kartą tai pamatę, – prisiekusiesiems sakė kaltintojas Steve'as Schleicheris (Stivas Šlišeris). – Galite tikėti savo akimis.“

„Tai nebuvo teisėtvarkos palaikymas, tai buvo nužudymas, – sakė jis. – Devynios minutės ir 29 sekundės šokiruojančio piktnaudžiavimo galia.“

Tarp kaltintojų iškviestų 38 liudininkų buvo ir kai kurie įvykį matę praeiviai, prašę D. Chauvino paleisti G. Floydą.

Paauglė Darnella Frazier (Darnela Freizir), nufilmavusi minimą įrašą, sakė, kad G. Floydas buvo „išsigandęs ir meldė dėl savo gyvybės“.

Mineapolio policijos viršininkas Medaria Arradondo (Medarija Aradondas), kuris teisme taip pat liudijo prieš D. Chauviną, sakė gerbiantis teisminį procesą ir paragino mieste laikytis „ramybės, saugumo ir taikos“.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis