R. Šimašius abejoja dėl 5-11 klasių moksleivių grįžimo į mokyklas

Vilnius, balandžio 26 d. (BNS). Sostinės meras Remigijus Šimašius sako abejojantis dėl 5-11 klasių moksleivių grįžimo į mokyklas dar šiais mokslo metais, nes kiltų sunkumų dėl moksleivių testavimo.

„Labai norėtųsi, kad visi sugrįžtų į mokyklas, bent jau, kaip samprotavo Švietimo ministerija, kas antrą savaitę iš tų likusių šešių mokslo metų savaičių – mes irgi nagrinėjame šituos norus ir patys labai norime tą padaryti“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Šimašius.

„Realybė yra ta, ką matėme ir su visais merais šnekant, kai švietimo ir sveikatos ministrai susitikinėjo su visos Lietuvos merais, ir aš pats tą išsakiau, ir Kauno savivaldybė tą patį sakė ir kiti, kad realiai, jeigu norima sugrąžinti vaikus į mokyklas ir juos testuoti 24 valandos prieš sugrįžtant į mokyklą ir tą daryti kas savaitę, tai tokių pajėgumų laboratorijų gal ir yra, bet tokių pajėgumų asmens sveikatos priežiūros specialistų tiesiog fiziškai nėra“, – tęsė meras.

„Matome, kad žmonės persitempia, sunkiai spėjama pagal dabartines tvarkas ir tai jeigu būtų 5-11 klasių moksleiviai, tai tiesiog nebūtų kam, pagal dabartines tvarkas, paimti tuos mėginius, prižiūrėti, kaip tie mėginiai imami, ir suvesti į e. sveikatą“, – kalbėjo jis.

Jis pabrėžia, kad medikų trūkumo iš esmės nėra, tačiau, pagal dabartines tvarkas, suvesti testo rezultatus į e. sveikatos sistemą gali tik asmens sveikatos priežiūros specialistas – jeigu tą galėtų daryti ir kiti žmonės, situacija būtų kitokia.

„Kitaip tariant, tas darbuotojas, kuris dirba poliklinikoje, jis turi įvedinėti. Aišku, kad niekur nėra tiek darbuotojų. Aišku, pakeitus teisės aktus, kad galėtų įvedinėti bet kas kitas, kad ir mokyklose dirbantys specialistai, tai galbūt situacija būtų kita“, – teigė sostinės vadovas.

Alternatyva – pamokos lauke?

R. Šimašius taip pat teigė, kad savivaldybė ketina mokykloms siūlyti mokymo alternatyvą – pamokas lauke.

„Mes rekomendacijas ruošiamės duoti mokykloms ir galvojame apie tai, kad jeigu galima, moksleiviams būti lauke (...) Tikrai galima planuoti, kad bent kas antrą savaitę moksleiviai galėtų grįžti į mokymą, bet ne į mokyklos patalpas, kas negalima, bet lauke“, – kalbėjo R. Šimašius.

„Juoba, kad Vilniuje turime daug pasiūlymų, kaip galima lauke pažinti miestą ir kartu mokytis dalykų, kokie jie bebūtų – ar matematika, ar lietuvių kalba, ar istorija“, – svarstė jis.

I. Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad Vyriausybė sprendimą dėl 5-11 klasių moksleivių grįžimo į mokyklas ketina priimti trečiadienį vyksiančiame posėdyje. 

Vyriausybės vadovė taip pat sakė, kad sprendimai dėl 5-11 klasių moksleivių grįžimo į mokyklas „yra iš esmės“, tačiau reikia, kad juos būtų pasirengusios įgyvendinti savivaldybės.

Be kita ko, I. Šimonytė teigė, jog vyraujanti nuomonė – kad moksleivius verta grąžinti į mokyklas, nepaisant to, kad iki mokslo metų pabaigos liko apie du mėnesius.

Šiuo metu į mokyklas yra grįžusi didžioji dalis šalies pradinukų, nuo gegužės 3-iosios grįš abiturientai. Lietuvoje lapkričio 7-ąją paskelbus antrąjį karantiną, dauguma moksleivių buvo perėję į nuotolinį ar mišrų mokymąsi. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis