B. Netanyahu: 44 gyvybių pareikalavusi spūstis – „viena baisiausių“ nelaimių Izraelyje (atnaujintas)

Meronas, Izraelis, balandžio 30 d. (AFP-BNS). Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) penktadienį pavadino mažiausiai 44 gyvybių pareikalavusią spūstį prie žydų piligriminio objekto „viena baisiausių“ nelaimių šalies istorijoje.

„Merono kalno katastrofa yra viena baisiausių, ištikusių Izraelio valstybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. Netanyahu ir paskelbė sekmadienį nacionaline gedulo diena.

Premjeras buvo atskraidintas į nelaimės vietą sraigtasparniu.

Nelaimė įvyko Šiaurės Izraelyje esančiame Merone prie rabino Shimono Bar Yochai (Šimono Bar Jochajaus), II amžiaus Talmudo išminčiaus, kapo, kur minėdami šventę „Lag BaOmer“ plūsta daugiausia žydai ultraortodoksai.

Pernai ši piligriminė kelionė buvo atšaukta dėl pandemijos, o šiemet turėjo būti džiugus įvykis šaliai, dėl sėkmingos vakcinavimo kampanijos jau atvėrusiai daugelį savo gyvenimo sričių.

Liudininkai dėl nelaimės kaltino policiją. 

„Nuo laužo vietos žemyn veda geležinė rampa... Ten buvo labai daug žmonių... Kad išeitų, jie turėjo leistis šia rampa“, – naujienų agentūrai AFP sakė 18-metis Shmuelis (Šmuelis). 

„Policija ją [rampą] uždarė. Tada atėjo dar daugiau žmonių, dar ir dar... ir policija neleido jiems išeiti, todėl žmonės ėmė griūti vieni ant kitų“, – pasakojo jis.  

„Policininkai neatidarė praėjimo, kol šis neatlaikė ir minia plūstelėjo į šalis. Buvo sutrypti dešimtys žmonių“, – sakė vaikinas. 

Šiaurės Izraelio policijos viršininkas Shimonas Lavi (Šimonas Lavis) AFP sakė, kad jo pareigūnai darė viską, ką galėjo, gelbėdami žmones „šią tragišką naktį“, ir padėjo gabenti sužeistuosius į ligonines.   

Šiemetinė „Lag BaOmer“ buvo didžiausias viešas susibūrimas nuo pandemijos pradžios; buvo pranešimų, kad žmonių susirinko triskart daugiau nei leista.

Valdžia prie Shimono Bar Yochai kapo leido susirinkti 10 tūkst. žmonių, bet Izraelio žiniasklaida skelbia, kad ten susibūrė 90 tūkst. piligrimų. Gauti šios informacijos patvirtinimą iš oficialių šaltinių kol kas nepavyko. 

Pradiniai pranešimai rodė, kad žmonės žuvo sugriuvus stadiono tribūnų daliai, bet vėliau gelbėtojai aukas susiejo su spūstimi.

„Įvykio vietoje turime 38 žuvusiuosius, bet ligoninėje jų yra daugiau“, – naujienų agentūrai AFP nurodė gelbėtojų tarnybos atstovas. Jis pridūrė, kad dar 150 žmonių buvo sužeisti, šešių būklė sunki.

Tuo metu Zivo ligoninė sulaukė šešių nelaimės aukų.

„Trypė vieni kitus“

„Tai sugrąžino mane į (palestiniečių kovotojų) sprogdinimų laikotarpį. Aplink tvyrojo chaosas, žmonės bandė gelbėtis ir trypė vieni kitus“, – kariuomenės radijui sakė Dovas Maiselis iš gelbėjimo tarnybos „United Hatzala“.   

Paskelbdamas apie pradedamą nelaimės tyrimą, regiono policijos viršininkas žurnalistams sakė: „Aš, Shimonas Lavi,.. prisiimu visą atsakomybę, laimei ar nelaimei, ir esu pasiruošęs kiekvienam patikrinimui.“    

Kariuomenė ir gelbėjimo tarnybos sužeistiesiems evakuoti atsiuntė sraigtasparnių.

Gelbėtojai sakė, kad jiems buvo labai sudėtinga per minias žmonių pasiekti nelaimės vietą.   

Praėjus kelioms valandoms po tragedijos padarytose nuotraukose iš Merono matėsi sielvartaujanti žydų ultraortodoksų minia, ant žemės išsimėčiusios nuolaužos.

Kai kas uždegė žvakelių už aukas, kiti meldėsi prie sienos netoliese.

Izraelio žiniasklaida paskelbė ant žemės į eilę suguldytų lavonų plastikiniuose maišuose nuotrauką.

„Baisi katastrofa“ 

„Tai viena didžiausių tragedijų, kokią kada nors esu matęs“, – sakė įvykio vietoje buvęs Lazaras Hymanas iš savanoriškos gelbėjimo tarnybos „United Hatzalah“.

„Tokių dalykų nesu matęs nuo pat to laiko, kai pradėjau dirbti skubiosios medicinos srityje“, – pridūrė jis.

Yehuda Gottleibas (Jehuda Gotleibas), kuris buvo tarp pirmųjų į įvykio vietą atvykusių „United Hatzalah“ gelbėtojų, sakė matęs, kaip griūvant tribūnoms „dešimtys žmonių krito vieni ant kitų“.

„Daug jų... neteko sąmonės“, – sakė Y. Gottleibas.

Kai kurie sužeistieji kariniais sraigtasparniais buvo nuskraidinti į Tel Avivą ir Jeruzalę, sakė gelbėtojai. 

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) apgailestavo dėl „baisios katastrofos“ ir sakė, kad tai liūdna naktis šaliai.

Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Europos Sąjunga pareiškė užuojautą dėl tragedijos.  

„Sukrečiantys vaizdai... Izraelyje. Mintimis esu Izraelio žmonėmis ir visais, kurie per šią tragediją neteko artimųjų“, – tviteryje parašė britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).  

Prancūzija išplatintame pareiškime išreiškė „Izraelio žmonėms savo gilų solidarumą šiuo sunkiu metu“.    

„Kanclerės ir visos vyriausybės vardu norėčiau pareikšti nuoširdžią užuojautą Izraelio žmonėms dėl katastrofos Merone ir jos siaubingų pasekmių“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas). 

„Linkime jums stiprybės ir drąsos šiuo sunkiu metu“, – tviteryje parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis). 

Izraelyje nuo COVID-19 jau visiškai paskiepyta daugiau kaip pusė iš 9,3 mln. gyventojų, bet didelių viešų susibūrimų suvaržymai tebegalioja.

Judėjai ultraortodoksai visos pandemijos metu demonstruoja priešinimąsi vyriausybės taikomoms sveikatos apsaugos ir saugumo priemonėms.

Budėti per renginį buvo atsiųsta maždaug 5 tūkst. policininkų.

Kilus spūsčiai policija blokavo jos rajoną, kad minia dar labiau nedidėtų, o gelbėtojai ir saugumo pajėgų nariai išvedė gyvuosius ir identifikavo aukas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis