Šiaurės Korėja: J. Bidenas vykdo „priešišką politiką“ ir sulauks atsako

Seulas, gegužės 2 d. (AFP-BNS). Šiaurės Korėja sekmadienį apkaltino JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) vykdant priešišką politiką, atmetė „melagingą“ Amerikos diplomatiją ir įspėjo dėl atsako.

J. Bidenas trečiadienį sakė, kad jo administracija spręs Pchenjano branduolinės programos keliamą grėsmę „diplomatija ir ir griežtu atgrasymu“.

Penktadienį Baltieji rūmai sakė, kad peržiūrėjus vykdomą politiką prezidentas neatmeta derybų su Šiaurės Korėja dėl denuklearizacijos, bet Pchenjanas pareiškė, kad J. Bidenas padarė „labai šiurkščią klaidą“.

„Jo pareiškimas aiškiai atspindi jo ketinimą toliau vykdyti priešišką politiką KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) atžvilgiu , kaip JAV darė daugiau nei pusę amžiaus“, – sakoma oficialiosios naujienų agentūros KCNA paskelbtame Užsienio reikalų ministerijos pareigūno Kwon Jung Guno (Kvon Čen Guno) pareiškime.

„Tai, ką JAV vadina „diplomatija“ yra melaginga iškaba jų priešiškiems veiksmams pridengti, o „atgrasymas“...  – tiesiog būdas kelti branduolinę grėsmę KLDR, – pareiškė Kwon Jung Gunas. – Dabar, kai paaiškėjo naujosios JAV politikos KLDR atžvilgiu pagrindinė mintis, būsime priversti siekti atitinkamų priemonių.“

Baltieji rūmai penktadienį nurodė, kad jų tikslas išlieka „visiška Korėjos pusiasalio denuklearizacija“.

J. Bideno spaudos sekretorė Jen Psaki (Džen Psaki) neminėjo, kokią diplomatinę iniciatyvą tai galėtų reikšti, bet užsiminė, kad prezidentas pasimokė iš savo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), bandžiusio bendrauti su Šiaurės Korėjos vadovybe ir spręsti šios šalies branduolinių ginklų programos klausimą, patirties.

Tačiau J. Psaki pridūrė, kad Vašingtonas „nesutelks dėmesio į kokio nors grandiozinio sandėrio pasiekimą“, tikriausiai turėdama galvoje itin platų susitarimą, apie kurį D. Trumpas užsiminė susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Baltieji rūmai taip pat nesilaikys nedraugiškesnės buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pozicijos, sakė J. Psaki.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis