ES pasirengusi aptarti planą netaikyti patentų teisinės apsaugos COVID-19 vakcinoms

Briuselis, gegužės 6 d. (AFP-BNS). Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį pareiškė, kad Briuselis pasiruošęs aptarti JAV palaikomą pasiūlymą netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso. 

Tačiau ji pabrėžė, kad Europa pirmenybę teiktų pasaulinių tiekimo apimčių didinimui, ir netiesiogiai sukritikavo JAV ir Jungtinę Karalystę dėl vakcinų eksporto ribojimo.      

„Europos Sąjunga pasirengusi aptarti bet kokį pasiūlymą, kaip veiksmingai ir pragmatiškai spręsti šią krizę“, – per konferenciją internetu sakė U. von der Leyen. 

„Dėl to esame pasiruošę aptarti, kaip JAV pasiūlymas netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos vakcinoms galėtų padėti pasiekti tą tikslą“, – pridūrė ji. 

Trečiadienį JAV prekybos atstovė Katherine Tai (Ketrin Tai) pareiškė, kad Vašingtonas palaiko raginimus per pandemiją netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos COVID-19 vakcinoms.   

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) jautė didžiulį spaudimą pritarti tokiam žingsniui, kuris galėtų padėti skurdesnėms šalims gaminti pigesnius generinius preparatus. 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas) JAV sprendimą pavadino „istoriniu“ ir sakė, jog šis žingsnis yra „monumentali akimirka kovoje su COVID-19“. Europa iki šiol tokiam žingsniui priešinosi. 

U. von der Leyen vadovaujamai Europos Komisijai buvo pavesta pirkti skiepus visoms Bendrijos, turinčios 450 mln. gyventojų, narėms. Ji buvo kritikuojama dėl lėtos vakcinavimo kampanijos pradžios.     

Tačiau vaizdo ryšiu kreipdamasi į Florencijoje įsikūrusio Europos universitetinio instituto (EUI) organizuotos konferencijos auditoriją U. von der Leyen patikino, kad dabar blokas didina spartą. 

„Kai kas gali sakyti,.. tokios šalys, kaip JAV ir Jungtinė Karalystė, nuo pradžių buvo greitos. Tačiau aš sakau, kad Europa pasiekė šią sėkmę išlikdama atvira pasauliui, o kiti visas savo pasigaminamas vakcinas pasilieka tik sau“, – sakė ji.       

„Europa yra pagrindinė vakcinų eksportuotoja. Iki šiol daugiau kaip 200 mln. Europoje pagamintų skiepų dozių buvo perduotos kitoms pasaulio šalims“, – kalbėjo Europos Komisijos vadovė. 

„Europa eksportuoja tiek pat skiepų, kiek pristato savo piliečiams. Kalbant aiškiai – Europa yra vienintelis demokratinis pasaulio regionas, dideliu mastu eksportuojantis vakcinas“, – pridūrė ji.  

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis