Į protestą susirinkę prancūzų žvejų laivai palieka Džersio vandenis (atnaujintas)

Sent Heljeris, Džersis, gegužės 6 d. (AFP-BNS). Maždaug 50 prancūzų žvejų laivų, ketvirtadienį susirinkusių šalia Lamanšo sąsiaurio Džersio salos protestuoti prieš naujas taisykles dėl prieigos prie šių vandenų, pradėjo skirstytis, naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš žvejų.

Džersio pareigūnai „laikosi savo pozicijos“, sakė Ludovicas Lazaro (Liudovikas Lazaras) iš netoliese esančio Prancūzijos Granvilio uosto, po to, kai jo kolegos susitiko su vietos valdžia.

„Dabar ministrams teks rasti susitarimą. Mes negalėsime daug nuveikti“, – pridūrė jis.

Augant įtampai tarp Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės dėl žuvininkystės teisių po „Brexito“, į vandenis šalia Džersio salos anksčiau ketvirtadienį išplaukė kaimynių kariniai ir patruliniai laivai.

Istorinių varžovių pozavimą išprovokavo apie pusšimčio prancūzų žvejybos laivų, ketvirtadienį susirinkusių JK Džersio salos pagrindiniame uoste, protestas, sukėlęs būgštavimus dėl galimos blokados.

Ši akcija paskatino britų ministrą pirmininką Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) nusiųsti į tuos vandenis du karinius laivus, o Prancūzija savo ruožtu išsiuntė du patrulinius laivus.

„Šie manevrai mūsų nebaugina“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as (Klemanas Bonas).

Įtampa paaštrėjo kilus ginčui dėl žuvininkystės teisių po Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos.

Apyaušriu apie 50 žvejų laivų buvo pastebėti šalia Sent Heljerio uosto Džersyje – savivaldą turinčioje teritorijoje, pasikliaunančioje Londonu gynybos klausimais. Ši sala yra netoli Prancūzijos šiaurinės pakrantės, o jos žuvies turtingi vandenys anksčiau buvo atviri prancūzų laivams.

„Neįtikėtina, kad pavyko visus suburti“, – AFP savo laive sakė žvejys Camille'is Lecureuilis (Kamilis Lekurelis), atvykęs iš Prancūzijos pakrantėje esančio Karterė uosto.

Britų kanonierės „HMS Severn“ ir „HMS Tamar“ atvyko į Džersio vandenis, siekdamos „stebėti padėtį“, ketvirtadienį informavo JK vyriausybė.

Tuo metu vienas prancūzų kariuomenės šaltinis sakė, kad „apskritai situacija labai rami“.

B. Johnsonas trečiadienį pasikalbėjo su Džersio vyriausiuoju ministru Johnu Le Fondre'u (Džonu Le Fondru) ir abudu „pabrėžė, kad būtina skubiai mažinti įtampą“, nurodoma trečiadienio vakaro išplatintame Dauningo gatvės pareiškime.

Grasinimai išjungti elektrą

Prancūzijos žvejai skundžiasi dėl naujų licencijavimo reikalavimų, apie kuriuos paskelbė Džersio valdžia.

Jų teigimu, šie biurokratiniai reikalavimai skirti trukdyti jiems – tokios pačios nuomonės laikosi ir kiti prancūzų laivų savininkai, irgi pasmerkę ilgą dokumentų, suteikiančių leidimą plaukioti JK vandenyse ir kitur, išdavimo procesą.

Antradienį prancūzų užjūrio teritorijų ministrė Annick Girardin (Anik Žirarden) perspėjo, jog Paryžius imdamasis atsakomųjų priemonių gali nutraukti elektros tiekimą Džersiui, o Britanijos vyriausybė tokį smarkų padėties eskalavimą pavadino „nepriimtinu“.

Tačiau C. Beaune apkaltino Londoną neįgyvendinus sausio 1 dieną įsigaliojusios „Brexito“ sutarties nuostatų, garantuojančių prancūzų žvejams teisę ir toliau dirbti JK vandenyse gavus reikiamą licenciją iš britų valdžios.

„Norime ne įtampos, o greito ir visiško susitarimo taikymo, – sakė jis AFP. – Tai liečia ir Džersį, ir licencijas, kurių laukiame Aukštutinėje Prancūzijoje.“

„Nepaliaujamai bendradarbiaujame su Europos Komisija ir britų valdžios institucijomis“, – pridūrė jis.

Vienas iš minėtoje Lamanšo akvatorijoje dislokuotų prancūzų laivų priklauso žandarmerijos pajėgoms, o kitas yra jūrų administracijos laivas, dalyvaujantis pakrančių patruliavimo misijose.

Redaktoriai: Raimondas Čiuplys, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis