Per naujus susirėmimus Jeruzalėje sužaloti šimtai žmonių (dar papildytas)

Jeruzalė, gegužės 10 d. (AP-AFP-BNS). Per naujus susirėmimus tarp palestiniečių maldininkų ir Izraelio policijos prie Al Aksos mečetės komplekso Jeruzalėje pirmadienį buvo sužaloti šimtai žmonių, pranešė palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Pasak palestiniečių medikų, sužaloti mažiausiai 215 palestiniečių, iš jų 153 buvo hospitalizuoti. Keturių sužeistųjų būklė sunki. Policija savo ruožtu informavo apie devynis sužalotus pareigūnus, vienas jų buvo hospitalizuotas.

Šimtai žmonių svaidė akmenis, kėdes ir kitus daiktus į Izraelio saugumo pajėgas, kurios savo ruožtu atsakė kurtinamosiomis granatomis ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis, siekdamos juos išsklaidyti, kiek anksčiau sakė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Kurtinamųjų granatų garsai ir greitosios pagalbos automobilių sirenos buvo girdėti ir kitose Jeruzalės dalyse.

Sekmadienį Izraelis pažadėjo atkurti tvarką Jeruzalėje, kur per savaitgalį kilusius susirėmimus su saugumo pajėgomis buvo sužeisti šimtai palestiniečių protestuotojų, o aistras pakurstęs teismo posėdis dėl nuosavybės ginčo buvo atidėtas.

Teritorijoje aplink Al Aksos mečetę keletą naktų tęsėsi didžiausias nuo 2017 metų smurto protrūkis. Jį paskatino ne vienerius metus trunkančios žydų naujakurių pastangos perimti palestiniečių namus Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Žydų valstybės policija vėlai sekmadienį keliose Rytų Jeruzalės vietose vėl susirėmė su daugiausia jaunais palestiniečiais.

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas ir vandens patrankas, iš kurių buvo švirkščiamos bjaurų kvapą skleidusios čiurkšlės į palestiniečius, susirinkusius prie Senamiesčio Damasko vartų. Pareigūnai taip pat susirėmė su jaunuoliais Šeich Džaros rajone, kur buvo atsiradę pavienių smurto židinių.

Penktadienį vakare daugiau kaip 200 žmonių buvo sužaloti per susirėmimus tarp policijos ir palestiniečių prie Al Aksos, kur dešimtys tūkstančių maldininkų suplūdo paskutinėms Ramadano penktadienio maldoms.

Šeštadienį per susirėmimus keliuose Rytų Jeruzalės rajonuose sužeista per 100 žmonių, nurodė palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Jo duomenimis, sekmadienį prie Damasko vartų ir Šeich Džaroje iš viso buvo sužeisti septyni žmonės, o keturi iš jų buvo hospitalizuoti.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) gynė policijos veiksmus per protestus ir riaušes Rytų Jeruzalėje.

„Palaikysime teisėtvarką – energingai ir atsakingai“, – sakė B. Netanyahu prieš savaitinį ministrų kabineto posėdį, žadėdamas „ginti visų tikėjimų išpažinimo laisvę“.

Tačiau Izraelio vaidmuo per smurto protrūkius  – ypač per penktadienį įsiplieskusius susirėmimus šalia Al Aksos mečetės, vienos švenčiausios islamo vietų – yra plačiai kritikuojamas.

„Įtampą kurstanti praktika“

Visos šešios su Izraeliu diplomatinius ryšius palaikančios arabų šalys – Egiptas, Jordanija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas, Marokas ir Sudanas – pasmerkė žydų valstybę dėl savaitgalio agresijos šalia Al Aksos mečetės.

Tuo metu Jeruzalės islamo ir krikščionybės šventyklas globojantis Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II) išplatino pareiškimą, kuriuo pasmerkė „izraeliečių pažeidimus ir įtampą kurstančią praktiką šventoje Al Aksos mečetėje“.

Jordanijos ir Egipto užsienio reikalų ministerijos sekmadienį iškvietė Izraelio pasiuntinius ir pareiškė jiems protestą dėl neramumų Al Aksos apylinkėse.

Turkija pirmadienį kreipėsi į Izraelį prašydama „nustoti pulti palestiniečius“.

Vis garsiau skambant tarptautinės bendruomenės raginimams deeskaluoti padėtį, Tunisas paskelbė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba jo prašymu pirmadienį surengs uždarą posėdį dėl smurto.

Keturios Artimųjų Rytų ketverto narės – JAV, Rusija, Europos Sąjunga ir JT – ir popiežius šeštadienį pareiškė „didelį susirūpinimą“ dėl smurto Jeruzalėje.

„Izraelio valdžia turi elgtis kiek įmanoma santūriau ir gerbti teisę į taikių susirinkimų laisvę“, – vėlai sekmadienį pareiškė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

JT vaikų agentūros UNICEF duomenimis, per praėjusias dvi paras Rytų Jeruzalėje buvo sužeisti 29 palestiniečių vaikai, įskaitant vienų metų kūdikį.

Buvo sulaikyti aštuoni nepilnamečiai palestiniečiai, pridūrė agentūra.

Atidėtas teismo posėdis

Kelias savaites besitęsiantys neramumai rytinėje Jeruzalės dalyje, kurią palestiniečiai laiko savo būsima sostine, turi ne vieną priežastį.

Tačiau pastarojo meto smurto protrūkį daugiausia išprovokavo ilgametės žydų naujakurių susivienijimų pastangos iškeldinti kelis palestiniečius iš jų namų Šeich Džaroje.

Šių metų pradžioje priimtas žemesnės instancijos teismo sprendimas, palankus naujakuriams, jau kelis dešimtmečius reiškiantiems pretenzijas į šiuos žemės sklypus, įsiutino palestiniečius.

Pirmadienį Aukščiausiasis Teismas turėjo nagrinėti palestiniečių apeliaciją, tačiau Teisingumo ministerija sekmadienį pranešė, kad atsižvelgiant į „visas aplinkybes“ posėdį nuspręsta atidėti.

Tačiau padėtis Jeruzalėje tebebuvo įtempta artėjant pirmadienį planuojamai eisenai, skirtai paminėti dieną, kai Izraelis užėmė Jeruzalę per Šešių dienų karą 1967 metais – sukaktį, žydų valstybėje vadinamą Jeruzalės diena.

Senamiesčio parduotuvės savininkas Mohammadas (Mohamadas) pareiškė, jog Izraelio policija jam liepė užsidaryti pirmadienio popietę, kai Izraelio žydai, kaip planuojama, žygiuos su Izraelio vėliavomis, minėdami Jeruzalės „suvienijimą“.

Izraelis aneksavo Rytų Jeruzalę po miesto užėmimo 1967 metais, tačiau didžioji dalis tarptautinės bendruomenės šio žingsnio nepripažįsta.

Neramumai yra išplitę visose palestiniečių teritorijose – demonstracijų ir susirėmimų kilo ir okupuotame Vakarų Krante.

Palestinos Autonomijos vadovas Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) išreiškė „visišką paramą mūsų didvyriams Al Aksoje“.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ išreiškė paramą palestiniečių protestuotojams ir perspėjo Izraelį apie kerštą, jei Šeich Džaroje bus įgyvendinti iškeldinimai.

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanija) sekmadienį paragino arabus ir musulmonus vieningai reaguoti į Izraelio įvykdytą „provokuojantį Al Aksos mečetės šventumo išniekinimą“.

Pasak kariuomenės, sekmadienį iš Gazos Ruožo pusės Izraelio link buvo paleistos keturios raketos, o priešgaisrinės tarnybos informavo apie 39 gaisrus, sukeltus Izraelio teritorijoje panaudojus balionus su padegamosiomis bombomis.

Izraeliečių kariuomenė vėlai sekmadienį nedetalizuodama pranešė, kad jos „tankai ką tik smogė „Hamas“ teroristų taikiniams Gazoje“.

Sekmadienį Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje susirinko šimtai protestuotojų, o kai kurie iš jų taip pat buvo ginkluoti padegamaisiais užtaisais, pranešė AFP žurnalistai.

Izraelis į ankstesnį tokių ginklų panaudojimą atsakė žvejybos zonos prie Gazos Ruožo krantų uždarymu – tai yra įprasta sankcija, kurios žydų valstybė imasi, reaguodama į atakas iš palestiniečių anklavo pusės.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis