Izraelio kariuomenė sako po raketų atakų smogusi 130 taikinių Gazos Ruože (atnaujintas)

Jeruzalė, gegužės 11 d. (AFP-BNS). Izraelis pirmadienį surengė aukų pareikalavusių antskrydžių Gazos Ruože, atsakydamas į virtinę raketų, paleistų „Hamas“ ir kitų palestiniečių kovotojų, intensyvėjant smurtui, išprovokuotam neramumų Jeruzalės Al Aksos mečetės apylinkėse.

Izraelio kariuomenė antradienį paskelbė smogusi 130 „karinių taikinių“ Gazoje ir nukovusi 15 „Hamas“ ir „Islamo džihado“ kovotojų.

„Mes smogėme 130 karinių taikinių, daugiausia priklausančių „Hamas“, – žurnalistams sakė Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas (Džonatanas Konrikusas).

„Remiantis dabartiniais mūsų vertinimais, nukovėme 15 „Hamas“ ir „Islamo džihado“ karinių veikėjų“, – sakė jis.

Įtampa Jeruzalėje auga nuo to laiko, kai Izraelio riaušių policijos susirėmimai su palestiniečių maldininkais šventojo musulmonų mėnesio Ramadano paskutinį penktadienį peraugo į didžiausius neramumus mieste nuo 2017 metų.

Nuo to laiko per naktinius neramumus šalia Al Aksos komplekso aneksuotoje Rytų Jeruzalėje nukentėjo šimtai palestiniečių. Reaguodama į šiuos įvykius tarptautinė bendruomenė paragino mažinti įtampą, o musulmonų pasaulio valstybės griežtai pasmerkė žydų valstybės veiksmus.

Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“ pirmadienį perspėjo Izraelį iki 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku atitraukti visas savo pajėgas nuo Al Aksos mečetės komplekso ir Rytų Jeruzalės Šeich Džaros rajono, kur gresiantis palestiniečių šeimų iškeldinimas sukėlė piktus protestus.

Netrukus po šio termino pabaigos „Hamas“ ir kitos ginkluotos grupuotės Gazos Ruože paleido raketų Izraelio, įskaitant Jeruzalę, link.

J. Conricusas teigė, kad nuo pirmadienio iš Gazos buvo paleista daugiau nei 200 raketų, iš kurių daugiau nei 90 proc. sulaikė Izraelio gynybinė sistema „Iron Dome“ (Geležinis kupolas).

Gazos sveikatos apsaugos pareigūnai nurodė, kad Izraelio oro smūgiai pareikalavo 22 gyvybių, tarp aukų yra devyni vaikai.

J. Conricuso teigimu, Izraelis dar negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad jo antskrydžiai Gazos Ruože pareikalavo civilių gyvybių.

Pasak jo, „Hamas“ bandė skleisti „naratyvą apie Izraelio padarytą žalą ne kovotojams. Tai netiesa“.

Izraelio kariuomenė apskaičiavo, kad maždaug trečdalis kovotojų paleistų raketų „nepasiekė“ tikslo ir nukrito Gazos Ruože, tad jie gali būti atsakingi už palestiniečių aukas, sakė J. Conricusas.

Žurnalistams jis sakė, kad iki šiol antskrydžiais buvo taikytasi į ginklų gamybos ir saugojimo vietas, mokymo objektus ir karines bazes Gazoje.

Taip pat buvo nusitaikyta į vieno kovotojų vado namus ir „Hamas“ žvalgybos centrą“, sakė kariškių atstovas, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

„Mes esame ankstyvoje savo atsakomųjų smūgių stadijoje... Jie tęsis“, – nurodė J. Conricusas.

„Hamas“ peržengė „raudoną liniją“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) anksčiau perspėjo, jog paleidęs raketų Jeruzalės link „Hamas“ peržengė „raudoną liniją“ ir kad žydų valstybė „atsakys jėga“.

„Netoleruosime išpuolių prieš savo teritoriją, savo sostinę, savo piliečius ir savo karius. Tie, kas mus puola, sumokės didelę kainą“, – sakė B. Netanyahu, surengęs susitikimus su kariuomenės vadais ir saugumo tarnybos „Shin Bet“ vadovu.

Šaltiniai „Hamas“ naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad žuvo vienas iš jų vadų – Mohammedas Fayyadas (Mohamedas Fajadas).

Izraelis aneksavo Rytų Jeruzalę po miesto užėmimo 1967 metais, tačiau didžioji dalis tarptautinės bendruomenės šio žingsnio nepripažįsta.

Diplomatiniai šaltiniai AFP pranešė, kad Egiptas ir Kataras, tarpininkavę per ankstesnius Izraelio ir „Hamas“ konfliktus, mėgina numalšinti įtampą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) griežtai pasmerkė „Hamas“ surengtas raketų atakas, pabrėždamas, kad jog „turi nedelsiant sustoti“.

„Visos šalys turi siekti deeskalavimo, mažinti įtampą, imtis praktinių žingsnių, kad padėtis nurimtų“, – sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Sirenos, evakuacija

Sirenos ėmė aidėti visoje Jeruzalėje iškart po termino, kurį nustatė „Hamas“, o žmonės, įskaitant Kneseto įstatymų leidėjus, pirmą kartą nuo 2014 metų Gazos konflikto bėgo į miesto bunkerius.

„Hamas“ sukarinto sparno – Ezzedine'o al Qassamo (Izadino Kasamo) brigadų – atstovas Abu Obeida sakė, kad ataka buvo atsakas į Izraelio „nusikaltimus ir agresiją“ Jeruzalėje, įskaitant „represijas prieš Šeich Džaros gyventojus ir Al Aksos mečetę“.

„Tai yra žinia, kurią priešas turi gerai suprasti: jeigu jūs atsakysite – mes [irgi] atsakysime; jeigu jūs eskaluosite – mes [irgi] eskaluosime“, – pabrėžė jis.

Namas Beit Nekofoje, esančioje maždaug 10 km į vakarus nuo Jeruzalės centro, taip pat buvo apgadintas raketų ugnies, pranešė AFP TV.

Be to, vienas Izraelio arabas mirė nuo šautinių žaizdų susirėmimuose su Izraelio žydais centriniame Lodo mieste, pirmadienį pranešė policija, nepateikdama išsamesnės informacijos.

Sužalotieji per susirėmimus

Būgštavimų dėl tolesnio chaoso Senamiestyje laikinai sumažėjo, kai eitynių, planuotų siekiant paminėti Rytų Jeruzalės užėmimą per Šešių dienų karą 1967 metais, organizatoriai atšaukė renginį.

Tačiau po to „Hamas“ paskelbė savo perspėjimą, o tada sekė raketų ataka. Jeruzalėje nuo Raudų sienos ir kitų vietų teko evakuoti žmones.

Pirmadienio vakarą, kaip ir ankstesniais vakarais nuo pat penktadienio, palestiniečiai svaidė akmenis į Izraelio pareigūnus, kurie savo ruožtu šaudė guminėmis kulkomis, leido kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas.

Tai vyko po rytinių susirėmimų, po kurių ant žemės liko akmenų, kurtinamųjų granatų fragmentų ir kitokių šiukšlių.

Pirmadienį vėl buvo sužalota demonstrantų. Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio teigimu, sužeisti mažiausiai 395 palestiniečiai, daugiau kaip 200 jų buvo hospitalizuoti. Penkių jų būklė yra kritinė.

24-erių Sirajas (Siradžas) buvo atgabentas operuoti į didelę Makasedo ligoninę, patyręs blužnies sužalojimą nuo guminės kulkos.

„Jie šaudė į visus, jaunus ir senus žmones“, – sakė jis.

Makasedo ligoninės generalinis direktorius Adnanas Farhoudas (Adnanas Farhudas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad dauguma pirmadienį sužalotų žmonių patyrė galvos, krūtinės ir galūnių traumas.

Kai „nori kam nors pakenkti, šauni į galvą“, kalbėjo jis.

Izraelio policija pranešė apie 32 sužeistus pareigūnus.

Pastarąsias kelias dienas Jeruzalės senamiestyje ir kitose vietose vyksta dideli neramumai, Izraelio teismui paskelbus sprendimą, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš aneksuotos Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros.

Vis dėlto aistras pakurstęs Aukščiausiojo Teismo posėdis dėl nuosavybės ginčo, turėjęs vykti pirmadienį, buvo atidėtas Teisingumo ministerijos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis