Lietuvos įmonei – įtarimai dalyvavimu „Wirecard“ skandale (papildytas)

papildyta nuo trečios pastraipos

Vilnius, gegužės 17 d. (BNS). Lietuvoje registruota fintech įmonė „Finolita Unio“ įtariama dalyvavusi praėjusiais metais žlugusios Vokietijos kompanijos „Wirecard“ pinigų plovimo skandale.

Apie tai pirmasis pranešė leidinys „Financial Times“ (FT). Anot jo, per „Finolita Unio“ atlikta daugiau nei 100 mln. eurų vertės mokėjimų, kurie atsidūrė Vokietijos prokurorų akiratyje.

Su „Finolita Unio“ vadovu Danu Oleškevičiumi BNS susisiekti nepavyko.

Lietuvos bankas „Finolita Unio“ elektroninių pinigų įstaigos licenciją išdavė 2019-ųjų vasarį. Anot FT, „Finolita Unio“ licencija galiojo beveik metus nuo „Wirecard“ skandalo iškilimo į viešumą ir per tą laiką veiksmų prieš įmonę nebuvo imtasi.

FT šaltiniai teigia, kad iki pirmojo 2020-ųjų ketvirčio Singapūro bendrovė „Senjo“, kuri yra „Finolito Unio“ akcininkė, iš „Wirecard“ pasiskolino apie 350 mln. eurų.

Pernai kovą 100 mln. eurų vertės paskola buvo suteikta „Senjo“ antrinei įmonei „Ocap“, šie pinigai buvo pervesti į „Finolitos“ sąskaitą, rodo dokumentai.

35 mln. eurų iš šios sumos buvo vėliau pervesti „Interpolo“ ieškomam buvusiam aukštam „Wirecard“ pareigūnui Janui Marsalekui, kuris šiuos pinigus panaudojo grąžinti prieš keletą metų gautai paskolai iš „Wirecard“ vadovo Markuso Brauno šeimos biuro, teigia su tyrimu susipažinę FT šaltiniai.

„Wirecard“ pernai buvo paskelbta nemokia paaiškėjus, kad jos sąskaitose trūksta 1,9 mlrd. eurų, kurie greičiausiai neegzistuoja, o auditoriai nurodė aptikę „įmantrų ir sudėtingą sukčiavimą“.

„Finolita Unio“ Singapūre įsikūręs pasaulinis finansinių paslaugų holdingas „Senjo Group“ iš fizinių asmenų už neskelbiamą sumą įsigijo 2017-ųjų gegužę.

Autorius Paulius Viluckas

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

dalintis