Advokatas V. Mizaras paskirtas Konstitucinio Teismo teisėju (papildytas)

BNS nuotr.

papildyta V. Čmilytės-Nielsen komentaru, naujos 8-12 pastraipos

Vilnius, gegužės 18 d. (BNS). Advokatas Vytautas Mizaras paskirtas Konstitucinio Teismo (KT) teisėju.

Per slaptą balsavimą už jo kandidatūrą balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 44, susilaikė 14.

Teikdama šią kandidatūrą parlamento vadovė tvirtino, kad tokios kompetencijos teisininkų Lietuvoje yra vienetai.

„Jo mokslinių interesų sritys – konstitucinė ir tarptautinės teisės, žmogaus teisių apsauga, taip pat paskiros privatinės teisės sritys, ypač intelektinės nuosavybės teisė, ir informacinės technologijos, asmens privatumas, ES teisė“, – tuomet vardijo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Prisistatydamas Seime V. Mizaras savo ruožtu teigė, kad Konstitucijos stabilumas yra jos vertybė, tačiau pabrėžė, jog ne mažiau svarbu ir Konstitucijos gyvybingumas bei aktualumas.

46-erių V. Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, dirba advokatų kontoroje „Ellex Valiūnas ir partneriai“.

KT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas. 

Po balsavimo V. Čmilytė-Nielsen žurnalistams sakė, kad Konstitucinis Teismas įgijo puikų specialistą ir ekspertą.

V. Mizaras naujas pareigas pradės eiti birželio 8 dieną prisiekęs Seime.

Seimo pirmininkė teigė, kad baigus formuoti KT bus laukiama prezidento teikimo skirti naują šio teismo vadovą. Pasak V. Čmilytės-Nielsen, KT pirmininką būtų galima paskirti dar pavasario sesiją.

„Iki pavasario sesijos pabaigos laiko mums tikrai užtektų, bet čia klausimas turėtų būti adresuojamas nebe man“, – teigė ji.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis antradienį BNS sakė, kad Gitanas Nausėda artimiausiu metu planuoja pateikti KT pirmininko kandidatūrą.

KT vadovauja Dainius Žalimas, nepaisant to, kad jo kadencija baigėsi pernai kovą.

Sausio 14 dieną Seimas paskyrė du naujus KT teisėjus, o Seimo pirmininkės teiktą parlamento Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą atmetė.

Atmetus A. Kabišaičio kandidatūrą, KT liko dirbti D. Žalimas.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis