Seimas paragino nutraukti finansinę pagalbos Baltarusijos valstybiniams projektams (atnaujintas)

atnaujintas po balsavimo

Vilnius, gegužės 25 d. (BNS). Lietuvos Seimas, reaguodamas į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą Minske, pavadino tai Baltarusijos įvykdytu valstybinio terorizmo aktu ir paragino tarptautines finansines institucijas nutraukti pagalbą Baltarusijos valstybiniams projektams.

Už Seimo rezoliuciją „Dėl Baltarusijos įvykdyto valstybinio terorizmo akto prieš civilinį orlaivį FR 4978“ antradienį balsavo 124 parlamentarai, vienas – „valstietis“ Valius Ąžuolas – susilaikė.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai plenariniame posėdyje dalyvauja vilkėdami marškinėlius su užrašu baltarusių kalba „Aš/mes – Roman Protasevič“.

„Seimas ragina tarptautines finansines institucijas, ES šalių narių finansines ir eksporto kreditus bei garantijas teikiančias institucijas ir agentūras nutraukti finansavimo, garantijų ir pagalbos mechanizmus Baltarusijoje įgyvendinamiems valstybiniams projektams, iš kurių tiesiogiai ar netiesiogiai gauna naudą Aleksandro Lukašenkos režimas“, – teigiama rezoliucijoje.

Joje taip pat siūloma nutraukti Europos Sąjungos (ES) sektorinio bendradarbiavimo, techninės ir finansinės pagalbos instrumentus ir kitas bendradarbiavimo su Baltarusija programas, kurias įgyvendina Baltarusijos nacionalinio ir vietos lygmens valstybinės institucijos, Europos Komisijai netaikant finansinių korekcijų ES valstybėms narėms ir jose veikiantiems juridiniams subjektams.

ES valstybės narės ir institucijos kviečiamos nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai bei įvesti draudimą ES valstybių avialinijoms skristi virš Baltarusijos oro erdvės, uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skristi į ES teritoriją bei įtraukti Baltarusijos valstybinę bendrovę „Belavia“ į ketvirtąjį ES tikslinių sankcijų paketą, uždraudžiant jai naudotis ES šalių oro erdve.

Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) raginama nedelsiant atlikti tarptautinį incidento tyrimą, o šio tyrimo laikotarpiu – stabdyti Baltarusijos narystę ICAO.

Anot Seimo, keleivinio lėktuvo nutupdymas buvo Baltarusijos specialiųjų tarnybų suplanuota operacija, skirta oro uoste suimti Baltarusijos žurnalistą ir opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

Parlamentarų teigimu, tokiu būdu sukeltas pavojus kelių Europos Sąjungos ir kitų šalių piliečių saugumui ir gyvybei bei civilinei aviacijai, taip pat pažeistos pagrindinės keliavusiųjų teisės į laisvę.

Be to, rezoliucija kviečiama kuo skubiau priimti pilną ketvirtą ES tikslinių sankcijų paketą, papildomai į jį įtraukiant visus asmenis bei organizacijas, atsakingus už sekmadienio įvykį ir pradėti rengti penktąjį ES tikslinių sankcijų paketą į ES eksportuojančioms su režimu susijusioms įmonėms, taip pat asmenims, kurie prisidėjo prie „Ryanair“ lėktuvo pagrobimo.

Seimas siūlo kreiptis ir į tarptautines partneres, prašydamas imtis bendrų veiksmų Jungtinėse Tautose, NATO, G7 bei kitose tarptautinėse organizacijose dėl Baltarusijos režimo keliamų grėsmių įvertinimo bei R. Pratasevičiaus, Sofijos Sapegos ir kitų dėl politinių motyvų Baltarusijos režimo sulaikytų ir nuteistų žmonių išlaisvinimo.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. 

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Be to, Baltarusija tuo metu buvo pakėlusi naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas, žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis