Indiją užklupus ciklonui, laikino prieglobsčio ieško per 1,5 mln. gyventojų, žuvo 2 žmonės (atnaujintas)

Dygha, Indija, gegužės 26 d. (AFP-BNS). Indijos rytines pakrantes trečiadienį talžo smarkios liūtys ir staugiantys vėjai, privertę daugiau kaip 1,5 mln. gyventojų ieškoti laikino prieglobsčio.

Tai jau antras per dvi savaites ciklonas, užklupęs su didžiule COVID-19 banga besigrumiančią Indiją.

Daug mokslininkų sako, kad ciklonai šiaurinėje Indijos vandenyno dalyje tampa dažnesni ir galingesni, nes dėl klimato kaitos vandenynas šiltėja.

Praėjusią savaitę ciklonas „Tauktae“ Vakarų Indijoje pareikalavo mažiausiai 155 gyvybių. Naujasis ciklonas „Yaas“ rytinėse Vakarų Bengalijos ir Odišos valstijose privertė evakuotis per 1,5 mln. gyventojų.

Indijos meteorologijos departamentas pranešė, kad sausumą ciklonas pasiekė maždaug 9 val. (6 val. 30 min. Lietuvos laiku), ir įspėjo, kad kai kur bangos bus aukštesnės už namus.

Pakrančių rajonuose vėjo gūsių greitis siekė 155 km per valandą.

„Pas mus nuo praėjusio vakaro smarki liūtis ir stiprus vėjas, – sakė Balešvaro rajono gyventojas Bibhu Prasadas Panda (Bibhus Prasadas Panda). – Išversti keli medžiai. Dėl ciklono taip pat nutrūko elektros [linijų] laidai.“

Pareigūnai pranešė, kad „Yaas“ jau pareikalavo dviejų gyvybių.

„Vieną nunešė jūros banga... o kitas žuvo sugriuvus jo namams Rytų Medinypuro rajone“, - sakė Vakarų Bengalijos valstijos vyriausioji ministrė Mamata Banerjee (Mamata Banerdži).

Prieš audrą Vakarų Bengalijos Huglio rajone buvo susidaręs viesulas, per jį du žmones nutrenkė elektra, pranešė pareigūnai.

Pagrindiniame Vakarų Bengalijos mieste Kalkutoje nurodyta beveik visam trečiadieniui uždaryti tarptautinį oro uostą. Taip pat uždarytas oro uostas Odišos sostinėje Bhubanešvare.

„Kiekviena gyvybė brangi“, – sakė Odišos vyriausiasis ministras Naveenas Patnaikas (Navynas Patnajakas). Jis paragino žmones nepanikuoti ir pasitraukti iš pakrančių.

Šiose dviejose valstijose dirba rekordiškai daug – 4,8 tūkst. – nelaimių valdymo darbuotojų, aprūpintų medžių šalinimo, vielos karpymo ir ryšių įranga, pripučiamomis valtimis ir medicininėmis priemonėmis, pranešė Nacionalinės atsako į nelaimes pajėgos.

„Siaubingas smūgis“

Abi valstijos taip pat grumiasi su COVID-19 banga, per pastarąsias šešias savaites visoje Indijoje pareikalavusia daugiau kaip 120 tūkst. gyvybių.

Nors laikinose prieglaudose dalijamos kaukės, o pagalbos darbuotojai bando užtikrinti, kad būtų laikomasi socialinio atstumo, daug pareigūnų baiminasi, kad dėl naujo ciklono virusas plis dar greičiau.

„Šis ciklonas yra dviguba problema milijonams žmonių Indijoje, nes nėra jokio atokvėpio nuo COVID-19“, – sakė Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos Pietų Azijos skyriaus vadovas Udaya Regmi (Udaja Regmis).

Audra yra „siaubingas smūgis daugeliui pakrančių rajonuose gyvenančių žmonių, kurių šeimas pakirto COVID-19 ir mirtys“, naujienų agentūrai AFP sakė Vakarų Bengalijos vyriausybės ministras Bankimas Chandra Hazra (Bankimas Čandra Hazra).

Jis pridūrė, kad bus „didelis iššūkis“ išlaikyti socialinį atstumą laikinose prieglaudose.

Dėl audros kai kurie vakcinavimo centrai pavojinguose rajonuose ir, taip pat, Kalkutoje, sustabdė darbą. Pradėta speciali operacija medicininio deguonies ir vaistų tiekimui ligoninėms užtikrinti, sakė pareigūnai.

Kaimyniniame Bangladeše, kurį ciklonai užklumpa reguliariai, pareigūnai išreiškė viltį, kad šį kartą žemai virš jūros lygio esanti valstybė nenukentės.

Bengalijos įlankose yra susiformavusios kai kurios pražūtingiausios per visą istoriją audros. 1970 metais per tokią audrą dabartinio Bangladešo teritorijoje žuvo pusė milijono žmonių.

1999 metais pražūtingiausias ciklonas per Odišos istoriją pareikalavo 10 tūkst. gyvybių. Pernai ciklonas „Amphan“, smarkiausias nuo 1999 metų, padarė didžiulę žalą, bet dėl savalaikės evakuacijos žuvusiųjų buvo mažiau nei 150.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis