A. Dulkys: aktyviau skiepijantis ir testuojant, birželis būtų paskutinis karantino mėnuo

Vilnius, gegužės 26 d. (BNS). Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad gyventojams aktyviau skiepijantis nuo COVID-19 ir išlaikant dabartines testavimo apimtis, birželis būtų paskutinis karantino mėnuo.

„Žinokite gali, jeigu mes visi darysime tris dalykus: pirmas dalykas, jei mes visi kuo daugiau vakcinuosimės. Tikrai šitos pirmos ir ypač paskutinė savaitė nėra tokia – norėtųsi, kad daugiau registruotųsi žmonių. Antras dalykas, jeigu mes ir toliau išlaikysime tokią pačią testavimosi apimtį, kokia yra dabar iš tikrųjų: gera, didelė – virš 20 tūkst. testų kiekvieną dieną ir tas padeda kovoti su pandemija“, – žurnalistams trečiadienį sakė A. Dulkys, paklaustas, ar birželis gali būti paskutinis karantino mėnuo.

Anot jo, trečias svarbus dalykas – laikytis karantino sąlygų ir rekomendacijų.

„Tada, manau, kad taip ir įvyks“, – teigė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad jo netenkina skiepijimosi tempai nuo šios savaitės visoje Lietuvoje atvėrus galimybę skiepytis visiems 35-erių ir vyresniems. Kitą vertus, jis gyventojų elgesį vertina kaip reakciją į „stabilesnį laikotarpį“, kai jie jau žino, kad sistema veikia ir vakcinų pakaks visiems.  

„Ne, netenkina – sakau tikrai, asmeniškai ir kaip komanda, tikėjomės truputėlį didesnio antplūdžio, mėginome suprasti priežastis. Kviečiame visus. Išgirdau kaip ir pajuokavimą – gal be reikalo leidote visiems, nustojote dalyti pagal prioritetines grupes. Nes kol lyg atmosferoje tvyrojo deficito jausmas, lyg atrodė, kad visiems reikia, kad visi nori ir kodėl neleidžia“, – kalbėjo A. Dulkys.

Vyriausybė trečiadienį iki birželio pabaigos pratęsė karantiną, kartu nuo birželio pradžios priėmė tam tikrų atlaisvinimų – prailgino kavinių darbo laiką, uždarose erdvėse leido burtis didesnėms grupėms žmonių, o lauke susibūrimai apskritai nebebus ribojami. 

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis