Indiją užklupęs naujas ciklonas pareikalavo 9 gyvybių, tūkstančius paliko be pastogės

Dygha, Indija, gegužės 27 d. (AFP-BNS). Tūkstančiai žmonių ketvirtadienį buvo be pastogės, ciklonui nusiaubus su didžiule COVID-19 banga besigrumiančią Indiją bei kaimyninį Bangladešą. 

Siaučiant stichijai šiose šalyse žuvo žuvo devyni žmonės, tarp jų keturi vaikai.  

Tai buvo jau antras per dvi savaites ciklonas, talžęs Indiją.  

Daug mokslininkų sako, kad ciklonai šiaurinėje Indijos vandenyno dalyje tampa dažnesni ir galingesni, nes dėl klimato kaitos vandenynas šiltėja.

Vos prieš savaitę ciklonas „Tauktae“ Vakarų Indijoje pareikalavo mažiausiai 155 gyvybių.

Trečiadienį Indiją užklupęs ciklonas „Yaas“ rytinėse Vakarų Bengalijos ir Odišos valstijose privertė evakuotis per 1,5 mln. gyventojų.

Ciklonas atnešė smarkias liūtis ir stiprų vėją, kurio gūsių greitis siekė 155 km per valandą, o tai prilygsta 2 kategorijos uraganui.

Krantą talžė dviaukščio autobuso dydžio bangos, užtvindžiusios pakrantės kaimus ir gyvenvietes. Padėtį dar pablogino pilnatis, per kurią būna didesni nei įprastai potvyniai.     

Du žmonės žuvo Vakarų Bengalijoje, du – Odišoje, o dar penki – kaimyniniame Bangladeše, pranešė pareigūnai.  

Bangladešo pietiniuose rajonuose vanduo pralaužė apsauginius barjerus ir užliejo tūkstančius namų.  

Vakarų Bengalijos valstijos vyriausioji ministrė Mamata Banerjee (Mamata Banerdži) sakė, kad buvo sugriauta per 300 tūkst. namų. 

„Vandens lygis jūroje ir upėse pakilo 3-4 metrais aukščiau normalaus lygio. Vanduo 135 vietose prasiveržė pro apsauginius barjerus“, – sakė ji.  

„Tūkstančiai žmonių liko be pastogės. Įrengėme 14 tūkst. centrų, kad turėtų kur prisiglausti be namų likę žmonės“, – sakė ministrė.  

Sostinės Kalkutos žemumos taip pat buvo užlietos patvinus Huglės upei.  

Vakarų Bengalijos nelaimių valdymo ministras Javedas Ahmedas Khanas (Džavedas Ahmedas Chanas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad gelbėjimo darbus apsunkina kaimiečiai, atsisakantys  palikti savo namus, nes bijo koronaviruso.  

Aukšto rango miškų pareigūnas Milanas Mondalas AFP sakė, kad vanduo taip pat užliejo krokodilų veisimo centrą ir tigrų rezervatą Sundarbane. 

„Miškų pareigūnai išgelbėjo mažiausiai penkis elnius ir šerną, – sakė jis. – Nuogąstaujame, kad daug krokodilų dingo iš veisimo centro.“ 

Odišoje smarkus vėjas išvartė šimtus medžių, nuvertė elektros linijų stulpų, nurodė pagalbos pareigūnas Pradeepas Kumaras Jena (Pradipas Kumaras Džena).    

Anot jo, siaučiant stichijai taip pat buvo apgadinta kažkiek šiaudais dengtų namų, tačiau telekomunikacijų tinklai nebuvo paveikti. 

„Yaas“, susilpnėjęs iki atogrąžų depresijos, tačiau nešdamas smarkias liūtis, judėjo gilyn į sausumą, Džarkando valstijos link. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis