Priverstinį lėktuvo nutupdymą Minske tiria Lietuvos, Lenkijos teisėsauga ir FTB (papildytas)

BNS nuotr.

papildyta nuo penktos pastraipos

Vilnius, gegužės 28 d. (BNS). Priverstinį lėktuvo nutupdymą Minske tiria Lietuvos, Lenkijos teisėsauga, taip pat Jungtinių Valstijų Federalinis tyrimų biuras (FTB), informavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis.

„Šalia Lenkijos Respublikos pradėto ikiteisminio tyrimo turime informaciją iš kolegų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kad savo tyrimą pradėjo Federalinis tyrimų biuras. Taip pat turime intensyvų bendradarbiavimą kartu su kolegomis iš Airijos, su kolegomis iš Graikijos – tai vyksta kasdien, 24/7“, – žurnalistams penktadienį sakė R. Kiškis.

Anot jo, apklausti visi „Ryanair“ lėktuvo įgulos nariai, taip pat „apie 90 procentų viso lėktuvo keleivių“.

Generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas sakė, kad Airijos bendrovės „Ryanair“ lėktuvas dar yra Vilniaus oro uoste, kadangi neatlikti visi tyrime suplanuoti veiksmai. Juos atlikus jis galės palikti Lietuvą“. Per artimiausias dienas planuojama atlikti papildomą orlaivio apžiūrą.

G. Ivanauskas taip pat patikino, kad šiuo metu su Lenkijos prokuratūra sudaroma jungtinė tyrimo grupė, šioje šalyje ikiteisminis tyrimas atliekamas, kadangi joje  registruotas minėtas orlaivis.

Pasak R. Kiškio, FTB tyrimą greičiausiai pradėjo turėdama informacijos, kad tarp keleivių buvo ir jos šalies piliečių.

„Natūralu, kadangi jeigu galimai turima informacijos, kad tarp keleivių buvo jų šalies piliečių, šalis pati sprendžia, pradėti ar nepradėti teisėsauginį tyrimą“, – sakė jis.

Kriminalinės policijos vadovas taip pat patvirtino, kad Vilniaus oro uostas gavo tariamą grasintojų laišką, jog lėktuve padėtas sprogmuo – ši informacija, kaip skelbta, nepasitvirtino.

„Laišką gavo, kokiu metu – neatsakinėsime, informaciją tikriname ir vertiname“, – tvirtino R. Kiškis.

Paprašytas patvirtinti arba paneigti informaciją, kad lėktuvą apie neva galimą sprogmenį Baltarusijos dispečeriai įspėjo ir lėktuvą į Minsko oro uostą nukreipė anksčiau nei gavo laišką su grasinimais, Kriminalinės policijos vadovas teigė to negalintis padaryti, kadangi teisėsauga „gali pateikti tik oficialiai patvirtintą informaciją“.

G. Ivanauskas sakė, kad kol kas per anksti kalbėti, kokios nusikalstamos veikos bus kvalifikuojamos tyrime. 

„Jei pastebėjote, bent jau vienas iš kvalifikuojamų nusikaltimų dabar papuola tarp nusikaltimų žmoniškumui. Ar būtent tokia kvalifikacija ir liks šio įvykio vertinimui, dar per anksti kalbėti. Ta informacija, kuri sklando viešumoje – mums dar reikia ją patvirtinti procesiniais veiksmais ir duomenimis. Norint garantuoti, kad jei vyksta kažkokie veiksmai su tais asmenimis, kurie buvo išlaipinti Minske, juos turime patvirtinti dar pirminiais veiksmais“, – sakė Generalinės prokurorės pavaduotojas.

R. Kiškis sakė, kad ketvirtadienį sulaukta ir Baltarusijos atsakymo per Interpolo kanalą.

„Turinys labai trumpas, kad Minske nusileido lėktuvas, kad buvo lėktuve išlaipinti ir liko Minske penki keleiviai, tarp jų – ir Ramanas Pratasevičius, kurio atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas ir kuris buvo sulaikytas pagal Baltarusijos teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą“, – tvirtino R. Kiškis.

Ir prokurorės pavaduotojas, ir R. Kiškis patvirtino, kad artimiausiomis dienomis ketinama išsiųsti Baltarusijai teisinės pagalbos prašymą. 

„Dauguma liudytojų apklausta, reikia visus duomenis subendrinti, sulyginti, įsivertinti ir tik tada galėsime pateikti atsakymą“, – sakė R. Kiškis.

G. Ivanauskas teigė, kad vertinami tiek liudytojų parodymai, tiek skrydžio duomenys, lėktuve esantys ir kitų šalių pateikiami duomenys, kuriuos reikia apibendrinti.

Pasak R. Kiškio, taip pat tikrinama informacija, kad operacijoje dalyvavo Baltarusijos specialiosios tarnybos. Anot jo, Lietuvos teisėsauga kreipėsi į „visas (valstybes – BNS), iš kurių, mūsų manymu, turėtumėme gauti atsakymus“.

Prokuratūros ir kriminalinės policijos vadovai kol kas neįvardija, ar dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo įžvelgia nusikalstamos veikos požymių.

„Tai yra nestandartinis incidentas, tai tikrai yra įvykis įvertintas per tarptautinę teisę, o galutinį įvertinimą dar teiksime vėliau – per anksti apie tai kalbėti, nes politinis vertinimas ir teisėsauginis, tarptautinės teisės vertinimai yra skirtingi dalykai. Tad gal neskubėkime siedami šiuos dalykus tarpusavyje“, – teigė G. Ivanauskas.

Savo ruožtu R. Kiškis patvirtino, kad įtariamųjų tyrime taip pat kol kas nėra.

„Įtarimai nėra pareikšti niekam, taip pat niekas nėra apklaustas specialiojo liudytojo statusu“, – sakė R. Kiškis.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Lėktuvui nusileidus Minske, sulaikytas juo skirdęs tinklaraštinkas opozicionierius  Ramanas Pratasevičius, taip pat jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Dėl šio incidento ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve, didinant spaudimą, ES svarsto įvesti šaliai sektorines sankcijas.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis