M. Majauskas: valstybės remiamos įmonės pirko ir katerių, jachtų (dar papildytas)

naujos 7, 12 ir trys paskutinės pastraipos 

 Vilnius, gegužės 31 d. (BNS). Nuo karantino suvaržymų nukentėjusios ir valstybės paramą gavusios įmonės pirko ne tik prabangių automobilių, bet ir pramoginių katerių, vandens motociklų, jachtų, katamaranų, sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. 

Pasak Mykolo Majausko, tokių pirkinių vertė siekia milijonus eurų, o juos įsigijo su vandens transporto ar pramogų veikla nieko bendra neturinčios įmonės – nekilnojamojo turto, statybos, tabako gamybos, krovinių pervežimo įmonės, advokatų kontoros. Maždaug pusė jų yra pripažintos nukentėjusioms nuo karantino suvaržymų.    

„Pandemijos metu juridiniai asmenys įsigijo daugiau kaip 100 pramoginių katerių, katamaranų, vandens motociklų, jachtų, kurių vertė kartais siekia ir milijonus eurų (...) Daugiau kaip pusė yra oficialiai pripažintos nukentėjusios nuo koronaviruso krizės, todėl dauguma jų sulaukė paramos“, – Seime spaudos konferencijoje pirmadienį sakė M. Majauskas.   

Pasak jo, tokius duomenis pateikė Lietuvos transporto saugos administracija.

 M. Majausko teigimu, dauguma brangių katerių, jachtų, katamaranų įsigijusios įmonės nesusijusios su vandens transporto, pramogų veikla ar vandens sportu – daugiausia tai nekilnojamojo turto, krovinių pervežimo, statybinių medžiagų ir tabako gaminių įmonės, advokatų kontoros.

„Kam šioms įmonėms reikalingi tokie pirkiniai, jeigu tai nėra susiję su jų tiesiogine veikla?“ –  svarstė Seimo komiteto pirmininkas. 

„Yra tokių atvejų, kai įmonės įsigydavo po kelis laivus ar vandens motociklus“, – pridūrė M. Majauskas. 

Jis pateikė kelis pavyzdžius, kada įmonės, sulaukusios valstybės subsidijų darbo vietų išsaugojimui, kitos paramos ar mokestinių lengvatų, pirko prabangias vandens transporto priemones. 

Bendrovė, kasanti žvyrą ir molį, už 22 tūkst. eurų įsigijo pramoginį laivą, dvi krovinių pervežimo įmonės, gavusios po 250 tūkst. eurų paramos, pirko vandens motociklų. 

Naminių gyvūnėlių maisto prekybos įmonė, gavusi 20 tūkst. eurų subsidijų, ir pastatų inžinerinių sistemų remonto įmonė, gavusi 60 tūkst. eurų paramos, įsigijo po 17-18 tūkst. eurų kainuojančius vandens motociklus.

Siuvimo bendrovė, sulaukusi 20 tūkst. eurų paramos, įsigijo šimtus tūkstančių eurų kainuojantį prabangų laivą, sanitarinių įrenginių prekybos įmonė, gavusi 3 tūkst. eurų subsidiją, už 14 tūkst. eurų pirko vandens motociklą, o nekilnojamojo turto agentūra – pramoginį laivą.  

M. Majausko teigimu, šie duomenys preliminarūs ir dar tikslinami.

Jis pabrėžė, kad tokio turto įsigijimo ir išlaikymo išlaidos įtraukiamos į įmonių veiklos sąnaudas, taip susigrąžinant pridėtinės vertės mokestį ir sumažinant pelno mokestį. Šis turtas dažnai naudojamas asmeniniams poreikiams, bet, pasak M. Majausko, gauta nauda neapskaitoma kaip pajamos natūra ir išvengiama gyventojų pajamų mokesčio.  

„Prašysime Valstybinės mokesčių inspekcijos išsiaiškinti, ar prabangaus turto įsigijimo ir  išlaikymo išlaidos nėra įtrauktos į veiklos sąnaudas ar tas turtas naudojamas privatiems poreikiams, ar nebuvo piktnaudžiaujama parama“, – sakė Seimo komiteto vadovas.    

Jis, be kita ko, pabrėžė, kad prabangų turtą, kuris niekaip nesusijęs su jų veikla, įmonės kasmet perka savo vardu. 2019 metais tokių įsigijimų buvo 80-90 per metus, 2020 metais – 109.  

„Augimas 20 proc. per metus“, – pabrėžė jis.  

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

dalintis