R. Paksas išteisinimą dėl prekybos poveikiu vadina „teisingumo gurkšniu“

Vilnius, birželio 3 d. (BNS). Lietuvos Aukščiausiojo Teismo priimtą galutinį išteisinamąjį nuosprendį prekybos poveikiu byloje buvęs „tvarkietis“, per apkaltą pašalintas prezidentas Rolandas Paksas vadina „teisingumo gurkšniu“.

BNS komentuodamas sprendimą jis sakė, jog džiaugiasi, kad „yra teisėjų, gerbiančių savo profesiją ir profesionalumą, kurie nepasiduoda politikų vėjams, įtakoms ar kitokiems veiksmams“.

„Aš džiaugiuosi šiuo sprendimu, ne tik kaip žmogus, su kuriuo susijusi šeima, draugai, artimieji, galų gale, buvę partiečiai, ir kad tas šydas, rūkas nuėjo į šoną, bet aš džiaugiuosi tuo, kad tai yra aiškus precedentas, parodantis, kad negalima šitaip daužyti politiniais užmojais žmonių, negalima naudoti straipsnio „Prekyba poveikiu“, kad susidorotum su neįtikusiais“, – teigė R. Paksas.

„Galbūt tas teisingumo gurkšnis – nekalbu tik apie save, kalbu apie daugelį žmonių, kuriuos šis straipsnis palietė ar dar palies, šis precedentas pastatys daug ką į savas vėžes“, – sakė jis.

LAT ketvirtadienį paskelbė galutinį išteisinamąjį nuosprendį R. Paksui ir kitam kaltinamajam prekybos poveikiu baudžiamojoje byloje, „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovui Gedvydui Vainauskui. Su juo BNS susisiekti nepavyko.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad visos abejonės ir neaiškumai byloje turi būti aiškinami kaltinamųjų naudai. Tuo metu prekybos poveikiu elementas, kad G. Vainauskas pasiūlė 15 tūkst. eurų kyšį, o R. Paksas sutiko jį priimti už poveikį užtikrinant prekybos centro „Norfa“ Prienuose statybos užbaigimo akto pasirašymą, byloje, pasak teismo, grindžiamas vos keliomis užfiksuoto jų pokalbio frazėmis, nesant jokių inkriminuojamo korupcinio ryšio realumo įrodymų.

Prokuratūros teigimu, R. Paksas ir G. Vainauskas dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose susitarė 2015 metais. Jie savo kaltę neigė.

Pirmosios instancijos teismas – Vilniaus apygardos teismas – kaltinamuosius išteisino, o Lietuvos apeliacinis teismas pripažino kaltais dėl prekybos poveikiu, R. Paksui skyrė lygtinę trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o G. Vainauskui – 26,3 tūkst. eurų baudą. 

Taip pat byloje kaltintas verslininkas Antanas Juozas Zabulis buvo išteisintas. Dėl su šiuo verslininku susijusio epizodo išteisintas ir G. Vainauskas. 

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis