Vokietija: atskirų ES narių veto turi nelikti

Berlynas, birželio 7 d. (AFP-BNS). Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) pirmadienį sakė, kad atskirų Europos Sąjungos šalių teisė vetuoti sprendimus turi būti panaikinta, nes 27 narių blokui negali trukdyti pavienės valstybės.

„Nebegalime būti tų, kas savo veto paralyžiuoja Europos užsienio politiką, įkaitai“, – sakė H. Maasas ir pareiškė, kad taip besielgiančios šalys „žaidžia su Europos sanglauda“.

„Todėl gan atvirai sakau: veto turi nelikti, net jei tai reiškia, kad ir mes galime būti nugalėti balsų dauguma“, – pabrėžė jis.

Pavadinimų H. Maasas nepaminėjo, bet neseniai Vengrija blokavo ES užsienio politikos pareiškimų.

Tikriausiai supykęs dėl Budapešto pozicijos Vokietijos URM valstybės sekretorius Miguelis Bergeris (Migelis Bergeris) praėjusią savaitę per socialinį tinklą „Twitter“ kreipėsi į Vengriją.

„Vengrija vėl blokavo ES pareiškimą dėl Honkongo. Prieš tris savaites dėl Artimųjų Rytų. Bendroji užsienio ir saugumo politika... negali veikti kokios nors blokavimo politikos pagrindu. Mums reikia rimtų debatų dėl kitokių nuomonių suvaldymo būdų, įskaitant kvalifikuotos daugumos balsavimą“, – rašė M. Bergeris.

Gegužės viduryje per viešą ginčą Vengrijos diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) pasmerkė „šališkus“ ES pareiškimus dėl Izraelio, Bendrijos užsienio reikalų ministrams paraginus nutraukti ugnį tarp Izraelio ir palestiniečių.

Vengrija ir Lenkija pernai taip pat grasino vetuoti atsigavimo fondą ir visą ES biudžetą dėl pasiūlymų kai kurias išmokas iš fondo susieti su įstatymo viršenybės sąlygomis. Budapeštas ir Varšuva šiuos pasiūlymus vadino „politiniu šantažu“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis