JT teismas paliko galioti R. Mladičiui skirtą įkalinimą iki gyvos galvos (papildytas)

Haga, birželio 8 d. (AFP-BNS). Jungtinių Tautų tribunolo teisėjai antradienį atmetė buvusio Bosnijos serbų pajėgų lyderio Ratko Mladičiaus apeliaciją dėl įkalinimo iki gyvos galvos, jam skirto už genocidą per 1995 metų Srebrenicos žudynes – didžiausią kraujo praliejimą Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

JT tribunolas Hagoje paliko galioti 2017 metų nuosprendžius R. Mladičiui už genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, susijusius su 1992–1995 metų Bosnijos karu.

„Bosnijos skerdiku“ pramintas 79 metų R. Mladičius, kuris kažkada buvo tvirto sudėjimo generolas, sėdėjo ir per ausines abejingai klausėsi pirmininkaujančios teisėjos Priscos Nyambe (Priskos Njambės) skaitomo nuosprendžio.

„Apeliacinė kolegija patvirtino įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendį, skirtą p. Mladičiui teismo kolegijos“, – sakoma Hagoje posėdžiaujančio Tarptautinio baudžiamųjų tribunolų tarptautinio liekamojo mechanizmo (IRMCT) pranešime.

IRMCT, nagrinėjančio bylas, svarstytas dabar jau uždaryto JT Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ), penkių teisėjų verdiktas yra galutinis ir nebeskundžiamas.

Kai kurių iš 8 tūkst. Bosnijos serbų užimtoje Srebrenicoje išžudytų vyrų ir berniukų, daugiausia musulmonų, motinos verdikto laukė prie teismo.

„Šiandien istorinė diena ne tik mums, motinoms, bet ir visiems Balkanams, Europai ir pasauliui“, – naujienų agentūrai AFP prie teismo sakė vienos iš „Srebrenicos motinų“ asociacijų prezidentė Munira Subašič.

„Jis yra pabaisa, neatgailaujantis dėl to, ką padarė, net po 26 metų. Kur tik ateidavo jų armija, kur tik žengė jų koja, jie vykdydavo genocidą“, – pridūrė ji.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis