B. Johnsonas: Britanija, ES ir J. Bidenas turi „bendrą pagrindą“ Šiaurės Airijos klausimu

Karbis Bėjus, Jungtinė Karalystė, birželio 10 d. (AFP-BNS). Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį teigė, kad Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos turi „bendrą pagrindą“, siekdamos išsaugoti taiką Šiaurės Airijoje, šioje provincijoje po „Brexito“ padidėjus įtampai.

Po pirmų tiesioginių derybų su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), surengtų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo išvakarėse, B. Johnsonas sakė, kad visos šalys sutarė „pasirūpinti, kad išlaikytume vykstančio taikos proceso pusiausvyrą... ir esu nusiteikęs optimistiškai, kad galime tai padaryti“.

Abu lyderiai paskelbė naują „Atlanto chartiją“, sekdami savo pirmtakų, vadovavusių per Antrąjį pasaulinį karą, pavyzdžiu. B. Johnsonas ir J. Bidenas pažadėjo, kad Britanija ir Amerika veiks kartu, skatindamos ekonomikų atsigavimą po COVID-19 pandemijos, sprendžiant tarptautinius saugumo klausimus ir stengiantis sušvelninti klimato kaitą.

Turėdamas galvoje chaotišką Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimą, B. Johnsonas pareiškė, kad pusantros valandos trukęs jo pokalbis su J. Bidenu buvo „šviežio oro gurkšnis“.

Abu lyderiai susitarė įkurti naują bendrą darbo grupę, kuriai bus pavesta išsiaiškinti, kaip būtų galima atkurti susisiekimą tarp JK ir JAV, abiejose šalyse sėkmingai vykstant skiepijimo nuo COVID-19 kampanijoms.

Jiedu pažadėjo „plėsti prekybą ir judėti į priekį būsimos JK ir JAV laisvosios prekybos sutarties link“, sakoma Dauningo gatvės pranešime.

J. Bidenas savo ruožtu perspėjo, kad bet koks JK vengimas įgyvendinti savo įsipareigojimus Europos Sąjungai dėl Šiaurės Airijos po „Brexito“ gali sukelti pavojų prekybos deryboms su JAV.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis