Rusija paskelbė A. Navalno fondo direktoriaus, Lietuvoje gyvenančio I. Ždanovo paiešką (papildytas)

Maskva, birželio 11 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Rusijoje paskelbta kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktoriaus, Lietuvoje gyvenančio Ivano Ždanovo paieška.

Trečiadienį Maskvos teismas pripažino FBK ekstremistine organizacija ir nurodė jam nutraukti veiklą.

I. Ždanovas buvo įtrauktas į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazę. Ten nurodoma, kad jis „ieškomas pagal BK straipsnį“.

I. Ždanovas paliko Rusiją ir šiuo metu yra Lietuvoje. Jis figūruoja keliose Rusijoje iškeltose baudžiamosiose bylose, įskaitant bylas dėl sukčiavimo ir visuomeninės organizacijos, kurios veikla susijusi su smurtu, įkūrimo.

32-ejų I. Ždanovas penktadienį sakė nežinąs, dėl kokios priežasties jo pavardė atsidūrė tame sąraše. Pasak jo, tai veikiausiai susiję su „dešimtimis baudžiamųjų bylų“, pradėtų jo atžvilgiu.

„Šiuolaikiniai politikai, Navalno sąjungininkai yra arba ieškomų asmenų sąrašuose, arba kalėjime“, – parašė jis instagrame.

Trečiadienį Maskvos teismas patenkino sostinės prokuratūros prašymą pripažinti FBK, Piliečių teisių gynimo fondą (FZPG) ir A. Navalno regioninių biurų tinklą ekstremistinėmis organizacijomis, jas uždrausti ir likviduoti.

Po šio teismo sprendimo FBK pareiškė, kad tęs savo darbą, nors dėl „ekstremistinės organizacijos“ etiketės fondo nariams gali grėsti įkalinimas.

2017 metais Rusija pripažino ekstremistine Jehovos liudytojų religinę grupę. Daugeliui šio JAV užgimusio krikščioniško judėjimo sekėjų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, dešimtys jų buvo pasiųsti už grotų.

FBK reguliariai skelbia savo žurnalistinius tyrimus dėl įtariamos visų lygių pareigūnų korupcijos. Milijonų peržiūrų „YouTube“ sulaukė tyrimai dėl didžiulių prabangių valdų, priklausančių, kaip teigiama, prezidentui Vladimirui Putinui ir buvusiam prezidentui bei premjerui Dmitrijui Medvedevui.

Šie FBK paskelbti įtarimai išprovokavo didžiules gatvių demonstracijas, bet policija jas greit ir brutaliomis priemonėmis nuslopino. Policijos veiksmus pasmerkė Vakarų šalių lyderiai.

FBK taip pat nepriklausomai ištyrė praėjusią vasarą įvykdytą A. Navalno apnuodijimą ir pareiškė, kad į jo gyvybę pasikėsino Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu, bet Kremlius tai neigia.

Vasarį Kremliaus kritikui buvo skirta pustrečių metų įkalinimo bausmė už lygtinio nuosprendžio sąlygų pažeidimus, kol jis gydėsi Vokietijoje. Ankstesnė lygtinė bausmė jam buvo paskirta 2014 metais byloje dėl grobstymo. Jis ir jo sąjungininkai šiuos kaltinimus vadina sufabrikuotais dėl politinių motyvų.

Pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai, vis dar esantys Rusijoje, yra atidžiai stebimi teisėsaugos institucijų, kai kuriems skirtas namų areštas. Dalis žymių bendražygių, įskaitant I. Ždanovą, išvyko iš šalies.

I. Ždanovo tėvas buvo suimtas kovo pabaigoje dėl kaltinimų sukčiavimu. Pasak I. Ždanovo, jo tėvui gresia iki 10 metų nelaisvės.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis