Vyriausybė pritarė akcizų didinimui alkoholiui ir tabako produktams (papildytas)

du nauji skyriai, „Philip Morris Baltic“, Finansų ministerijos komentarai 

Vilnius, birželio 14 d. (BNS). Vyriausybė siūlo didinti akcizų tarifus visoms etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų, tabako produktų ir jiems alternatyvių produktų grupėms. Ministrų kabinetas pirmadienį posėdyje pritarė trejų metų akcizų didinimo planui. Tam dar reikės Seimo pritarimo. 

Pasak Finansų ministerijos, taip siekiama išvengti situacijos, kai akcizus padidinus vienai prekių grupei, išauga jai alternatyvių prekių vartojimas.

Akcizų įstatymo projektu siūloma nustatyti akcizų tarifų planą, taikomų alui, vynui iš šviežių vynuogių ir kitiems fermentuotiems gėrimams, tarpiniams produktams, etilo alkoholiui, cigaretėms, cigarams bei cigarilėms, rūkomajam tabakui, kaitinamojo tabako produktams, elektroninių cigarečių skysčiui ir neapdorotam tabakui.

Skaičiuojama, kad vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams iki 8,5 proc. stiprumo akcizas 2022 metais didėtų 19,2 proc. iki 78 eurų už produkto hektolitrą, 2023 metais – iki 93 eurų, o 2024 metais – iki 109 eurų. Tai reiškia, jog, pavyzdžiui, kitąmet pusė litro šių produktų brangtų 8 centais. 

Alui akcizas nuo kitų metų didėtų 10 proc. iki 7,82 euro už produkto hektolitrą, 2023 metais – iki 8,6 euro, o 2024 metais – iki 9, 46 euro. Dėl to vien kitąmet pusė litro alaus pabrangtų 2 centais.

Etilo alkoholiui akcizas kitais metais didėtų 6,8 proc. iki 2163 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą, 2023 metais – iki 2310 eurų, o 2024 metais – iki 2467 eurų.

Cigaretėms akcizų tarifas nuo 2022 metų būtų ne mažesnis kaip 122,5 euro už 1000 cigarečių (šiuo metu – 115,5 euro), nuo 2023-ųjų – 130 eurų, o nuo 2024-ųjų – 138 eurai. Dėl to cigarečių pakelis (kuriame jų yra 20) kitąmet brangtų apie 15 centų. 

Be to, atsižvelgiant į tai, kad rinkoje atsiranda naujų produktų, panašių į kaitinamojo tabako produktus, tačiau savo sudėtyje neturinčių tabako, siūloma juos prilyginti kaitinamojo tabako produktams.

Gamintojai: kaitinamojo tabako produkcija gali tapti neįperkama

Tabako produkcijos gamintojos bendrovės „Philip Morris Baltic“ Išorinių reikalų vadovas Baltijos šalims Liudas Zakarevičius sako, kad nesuprantamas siekis keisti kaitinamojo tabako produktų apmokestinimo struktūrą.

„Globalioje rinkoje kaitinamojo tabako produktais prekiaujama įvairiomis formomis – nuo lazdelių iki kapsulių. Turint mintyje, kad tai yra inovatyvūs ir kur kas mažiau nei cigaretės kenksmingi produktai, taip Finansų ministerija arba bando stabdyti inovacijas, arba, nežinau, netikėtai bando sukurti landas ir galimybę į rinką ateiti naujiems produktams, apeinant būsimą reguliavimą“, – sako L. Zakarevičius. 

Jis teigė, kad kaitinamojo tabako produktai gali tapti neįperkami vartotojams. Pasak jo, nereikėtų pamiršti, jog šiems vartotojams rūkyti yra būtinas įrenginys. 

„Pagal naują projektą, mažiau kenksmingam gaminiui, vėlgi norėčiau pabrėžti, kad tai yra mažiau kenksmingas gaminys, akcizai per trejus ateinančius metus augs 116 proc., tuo tarpu cigaretėms – viso labo 18 proc. Tai reiškia, kad iš principo mažiau kenksmingi, mokslu ir inovacijomis skirti gaminiai, kurie yra skirti rūkantiems žmonėms, negalintiems mesti rūkyti, kainuos gerokai daugiau nei cigaretės“, – sakė L. Zakarevičus. 

„Sudėjus įrenginio kainą ir naujų kaitinamojo tabako produktų kainą, šie produktai tiesiog taps nebeįperkami vartotojui“, – teigė bendrovės atstovas.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė patikino, kad dėl pokyčių sprendė ne viena Finansų ministerija, buvo bendradarbiauta su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir kitomis institucijomis. 

G. Skaistė atkreipė dėmesį, kad dabar akcizo dalis kaitinamojo tabako produktų kainoje 19 proc., o cigaretėse tris kartus didesnė – 59 proc. 

„Žvelgiant į pakaitumo tendencijas, kurios dabar yra rinkoje, tai nuo 2017 metų, kai rinkoje kaitinamojo tabako produktai sudarė 0,3 proc., tai dabar turime, kilogramais skaičiuojame, 10,1 proc., o jeigu skaičiuotume vienetais, tai 20 proc. Tai akivaizdu, kad augimas yra eksponentinis ir natūralu, kad tam tikri sprendimai taip pat turi būti daromi ir dėl to, kaip tas produktas yra apmokestinamas“, – sakė ministrė. 

Ji taip pat sakė, kad priklausomybė išsivysto ir kaitinamojo tabako, tad jis nėra sveikas produktas. 

Ministerija: tarifai bus didinami nuosekliai

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė pažymi, kad įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo naujų kalendorinių metų, praneša ministerija. 

Anot viceministrės, patvirtintas naujasis trejų metų akcizų planas leis tiek gyventojams, tiek verslui pasiruošti būsimiems pokyčiams, o siekiant neišbalansuoti rinkos ir nesukurti paskatų šešėlinei ekonomikai – akcizų tarifai bus didinami nuosekliai.

„Naujuoju planu taip pat siekiama mokestinėmis priemonėmis mažinti alkoholinių gėrimų bei tabako produktų ir jiems alternatyvių produktų prieinamumą ir vartojimą, ypač jaunų asmenų tarpe, ir tokiu būdu prisidėti prie visuomenės sveikatos politikos tikslų įgyvendinimo“, – skelbiame pranešime. 

Pasak jo, naujajame akcizų plane, siekiama nuosekliai mažinti apmokestinimo skirtumus už vieną laipsnį alkoholio, nepriklausomai produkto rūšies: skirtingo stiprumo alus, vynai ar kiti alkoholiniai gėrimai.

Finansų ministerijos teigimu, statistiniai duomenys rodo, kad alkoholio suvartojimas, pastaraisiais metais gana pastebimai mažėjęs, pernai vėl ėmė augti. Tuo metu auga ir tabako įperkamumas – už vidutinį mėnesio darbo užmokestį 2016 metais buvo galima įsigyti 164 brangiausių cigarečių pakelių, o 2020 metais – 203 pakelius.

„Atsižvelgiant į tabako rinkos tendencijas, tikėtina, kad cigarečių pardavimai kasmet ir toliau kristų, o alternatyvių produktų – ypač kaitinamojo tabako – atitinkamai augtų“, – teigia ministerija. 

Anot jos, siekiant mažinti tabako produktų prieinamumą, cigaretėms taikomus akcizų tarifus reikėtų didinti nemažesniu tempu kaip ir anksčiau (po 6-7 proc. kasmet), cigarams ir cigarilėms – po 20 proc., rūkomajam ir neapdorotam tabakui – po 7,8 proc., o kaitinamojo tabako ir jam alternatyviems produktams – po 32 proc.

Planuojama, kad dėl pasikeitusių akcizų valstybės biudžetas kitąmet jau turėtų gauti apie 29 mln. eurų papildomų pajamų, o per visą trejų metų laikotarpį – per 104 mln. eurų.

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

dalintis