Vyriausybė po diskusijų atidėjo reikalavimų Joninių šventėms atlaisvinimą

Vilnius, birželio 21 d. (BNS). Vyriausybė pirmadienį po diskusijų atidėjo sprendimą dėl laisvesnių reikalavimų Joninių šventei.

„Kol kas sprendimo nėra, sprendimas bus priimtas rytoj ryte“, – per spaudos konferenciją po posėdžio sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, sprendimas atidėtas, siekiant suredaguoti nutarimą ir jį iš anksto paskelbti.

„Pagrindinės problemos, kurios yra iškilusios renginių organizatoriams, yra elektroninė registracija į renginį ir sėdėjimas. Manau, kad šias išlygas toms dviem dienoms galėsime padaryti“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys posėdyje pristatė projektą, kuriuo siūlyta birželio 23–24 dienomis taip pat leisti prekiauti maistu ir gėrimais.

Tačiau I. Šimonytė suabejojo, kaip leidimas prekiauti maistu ir gėrimais derėtų su reikalavimu dėvėti kaukes.

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė savo ruožtu teigė, jog taip būtų suvienodintos sąlygos su viešojo maitinimo įstaigomis. Ji teigė, kad konkrečios sąlygos, kurios būtų taikomos Joninių renginių metu, bus apibrėžtos operacijų vadovo sprendimais.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasiūlė atlaisvinimus taikyti nuosekliai visiems ir ne tik per Jonines.

I. Šimonytė teigė, kad tokie pakeitimai visam sektoriui turėtų būti pirmiausia svarstomi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijoje (VESK), tuomet Vyriausybė galėtų spręsti dėl vienodų sąlygų nuo liepos, nedarant skubotų pakeitimų.

Tam pritarė ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

„Turime žiūrėti į kalendorių ir yra tokių įvykių, kur turime daryti išimčių, ir dėl to siūlome tas išimtis, o dėl bendro epidemiologinio vertinimo, mes irgi būtume linkę siūlyti tada VESK apsvarstyti visas sąlygas ir tada suvienodinti visiems renginiams ir paslaugų teikimui jau svarstant ateities keitimus, kurie galėtų įsigalioti nuo liepos pirmos“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Premjerė taip pat atkreipė dėmesį, kad siūlyme nėra detalizuota, jog atlaisvinimai galioja tik Joninių renginiams. Be to, nenumatoma saugiklių, kad bet kokie renginiai negalėtų pasivadinti Joninių ir taip pat pasinaudoti atlaisvinimais.

I. Šimonytė dėl to pasiūlė atsisakyti išimčių dėl maitinimo.

„Jeigu kalbame apie dvi dienas, tai turbūt yra būdų, kaip nedaryti dalykų, dėl kurių paskui turėsite ginčytis su kitų renginių organizatoriais, ar čia jiems buvo sumanytas tas nutarimas, ar ne jiems, vien todėl, kad jis vyksta tomis pačiomis dienomis“, – kalbėjo ji.

Ministrė pirmininkė taip pat įspėjo, kad svarbu nesukurti ir rizikos virusui plisti.

„Mes čia neturime matyti vien to, kas yra pozityvu ir gerai atrodo dabar, bet reikia matyti taip pat ir rizikas. Klausimas, kiek mes prie tų rizikų prisidėsime štai šitais sprendimais, nes tai bus renginiai, kuriuose bus daug žmonių, tikėtina. Ir kadangi nesame nulinio varianto situacijoje, turime jau ir žmonių, kurie yra atvykę iš kažkur ir atsivežę mutaciją, turime pusę žmonių, kurie neturi imuniteto, tai erdvės pasireikšti, gaila, bet yra pakankamai“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Ji taip pat svarstė, kad jeigu galima užtikrinti, jog maistu renginiuose būtų prekiaujama saugiai, kodėl šis atlaisvinimas įvedamas tik dviem dienoms.

A. Dulkys sutiko, kad Vyriausybė turėtų apsispręsti dėl tų apribojimų, dėl kurių yra sutarimas, kitus atidedant vėlesniam laikui.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis