Honkongo prodemokratinis laikraštis „Apple Daily“ ketvirtadienį išleis paskutinį numerį (papildytas)

Honkongas, birželio 23 d. (AFP-BNS). Honkongo prodemokratinis laikraštis „Apple Daily“ trečiadienį patvirtino, kad ketvirtadienį išeisiantis jo numeris bus paskutinis, pareigūnams pagal naująjį nacionalinio saugumo įstatymą įšaldžius jo turtą ir nutildžius griežčiausiai Kiniją kritikavusį miesto leidinį. 

Šis sprendimas yra naujas smūgis Honkongo laisvėms, dar sustiprinsiantis abejones dėl pusiau autonominio miesto galimybių išlikti žiniasklaidos centru, Pekinui griežtomis priemonėmis slopinant nepritariančius balsus. 

„Apple Daily“ jau seniai yra rakštis Pekino pašonėje, nes tvirtai palaiko Honkongo prodemokratinį judėjimą ir aštriai kritikuoja autoritarinius Kinijos vadovus. Pastarieji neslėpė noro uždaryti šį leidinį ir galiausiai jį parklupdė, pasinaudodami naujuoju nacionalinio saugumo įstatymu. 

Už grotų esantis „Apple Daily“ savininkas Jimmy Lai (Džimis Lai) buvo vienas pirmųjų honkongiečių, apkaltintų pagal tą įstatymą, kurį Pekinas primetė šiam miestui po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių didžiulių prodemokratinių protestų.

73 metų milijardierius atlieka 20 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą 2019-ųjų protestuose.

Praėjusį ketvirtadienį policija sulaikė penkis „Apple Daily“ redaktorius ir vadovus, taip pat įšaldė trijų su šiuo leidiniu susijusių bendrovių 18 mln. Honkongo dolerių (1,9 mln. eurų) vertės turtą.  

Šis žingsnis paralyžiavo laikraščio veiklą. Trečiadienį „Apple Daily“ paskelbė, kad vidurnaktį nutrauks darbą ir rytoj pasirodysiantis jo numeris bus paskutinis.  

Slopinimo kampanija

Po 2019-ųjų protestų, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas, Pekinas ėmėsi griežtomis priemonėmis slopinti nepritariančius balsus ir kitokią nuomonę šiame tarptautiniame finansų centre.

Šiuo tikslu buvo pasitelktas naujas nacionalinio saugumo įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.  

Pareigūnai pranešė, kad ikiteisminis tyrimas „Apple Daily“ atžvilgiu buvo pradėtas dėl daugiau kaip 30 straipsnių, kuriuose buvo raginama imtis tarptautinių sankcijų prieš Honkongo ir Kinijos vadovus. 

Reidas „Apple Daily“ redakcijoje ir jo vadovų sulaikymas yra pirmas atvejis, kai pernai birželį miestui Pekino primestas nacionalinio saugumo įstatymas panaudojamas prieš žiniasklaidą – vieną iš pilietinių laisvių, kurių neturi autoritariškai valdomos žemyninės Kinijos piliečiai, simbolių pusiau autonominiame Honkonge.

Penki laikraščio vadovai, įskaitant vyriausiąjį redaktorių Ryaną Law (Rajeną Lo) ir generalinį direktorių Cheung Kim-hungą (Čeung Kimhungą), buvo sulaikyti dėl įtariamo susimokymo su užsienio jėgomis, siekiant sukelti pavojų nacionaliniam saugumui. 

Šeštadienį R. Law ir Cheung Kim-hungui buvo pareikšti kaltinimai, jiems skirtas kardomasis kalinimas.

Trečiadienį policija taip pat sulaikė vieną pagrindinių „Apple Daily“ skiltininkų Yeung Ching-kee (Jung Čingkį), rašydavusį Li Pingo slapyvardžiu. 

Nacionalinio saugumo įstatymas Honkongo pareigūnams suteikė plačius įgaliojimus įšaldyti bet kokio asmens ar kompanijos Honkonge turtą, jei tas asmuo ar kompanija laikomi grėsme nacionaliniam saugumui. Teismo leidimo tam nereikia.

Honkonge savo regionines būstines turi daugelis tarptautinių žiniasklaidos organizacijų, kurias pritraukė verslui palanki aplinka ir miesto mini konstitucijoje įtvirtintos žodžio ir spaudos laisvės. 

Tačiau tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) kasmet sudaromame Pasaulio spaudos laisvės indekse 2002 metais 18-oje vietoje buvęs Honkongas šįmet nukrito į 80-ą poziciją.

Žemyninė Kinija tarp 180 valstybių užima 177 vietą ir lenkia tik Turkmėniją, Šiaurės Korėją bei Eritrėją.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis