Honkonge pirma „nacionalinio saugumo“ byla nagrinėjama be prisiekusiųjų

Honkongas, birželio 23 d. (AFP-BNS). Honkonge trečiadienį prasidėjo pirmasis bylos nagrinėjimas pagal naująjį nacionalinio saugumo įstatymą, nedalyvaujant prisiekusiesiems – tai laikomas lūžio akimirka šio tarptautinio finansų centro teismų sistemai.

Atidžiai stebimas teismo procesas prasidėjo, policijai taip pat sulaikius pagal šį įstatymą vieną pagrindinių prodemokratinio dienraščio „Apple Daily“ skiltininkų.

Kinijos autoritariniai lyderiai naudojosi šiuo įstatymu tildyti kritikos balsus pusiau autonominiame Honkonge, kuri 2019 metais purtė plataus masto demokratijos šalininkų demonstracijos.

Prokurorai pradėjo dėstyti savo argumentus byloje, iškeltoje 24 metų Tong Ying-kitui (Tong Ingkitui), sulaikytam diena saugumo įstatymo įsigaliojimo.

Įtariamą, kad jis per praėjusių metų liepos 1 dieną įvykusią protesto akciją savo motociklu įsirėžė į grupę policininkų.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad ant motociklo buvo iškelta vėliava su užrašu „Išvaduokime Honkongą – tai mūsų laikų revoliucija“ – populiariu prodemokratinio judėjimo šūkiu, dabar laikomu neteisėtu pagal saugumo įstatymą.

Tong Ying-kitas kaltinamas separatizmo kurstymu ir terorizmu, taip pat pavojingu vairavimu. Pats aktyvistas savo kaltės nepripažįsta.

Šūkis „Išvaduokime Honkongą – tai mūsų laikų revoliucija“ buvo retai naudojamas per kelis mėnesius trukusius didelio masto demokratijos šalininkų protestai, neretai peraugdavusius į smurtą. Per tas demonstracijas šis devizas tapo kone populiariausias.

Kai kam jis reiškia visiškos nepriklausomybės siekį. Tačiau daugeliui kitų honkongiečių tai buvo platesnis raginimas siekti demokratinės santvarkos ar didesnės autonomijos, taip pat desperatiškas šūkis prieš Pekino valdymą.

Teismas be prisiekusiųjų

Tong Ying-kito teismas, kuriame dalyvauja ir Vakarų diplomatai, yra svarbus teisinis išbandymas, parodysiantis, ar minėtas šūkis dabar bus laikomas neteisėtu.

Pristatydamas savo argumentus prokuroras Anthony Chau (Entonis Čau) pareiškė, kad jo komanda įrodys, jog ši frazė reiškia siekį atskirti Honkongą nuo Kinijos arba įvykdyti „režimo kaitą“.

A. Chau teigimu, kaltinimas terorizmu yra pagrįstas, nes Tong Ying-kitas mėgino pirimesti Honkongo vyriausybei „politinę darbotvarkę“.

Du teismai atmetė Tong Ying-kito prašymą, kad jo bylą nagrinėtų prisiekusiųjų žiuri. Aktyvisto advokatai teigė, kad jų klientas turi tokią konstitucinę teisę, atsižvelgiant į faktą, kad jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Prisiekusiųjų teismas buvo Honkongo 176 metų senumo bendrosios teisės sistemos kertinis akmuo. Jis miesto teismų sistemos svetainėje apibūdinamas kaip šios sistemos „vienas svarbiausių bruožų“.

Tačiau nacionalinio saugumo įstatymai leidžia nagrinėti bylas trims specialiai paskirtiems teisėjams.

Miesto teisingumo sekretorė nusprendė Tong Ying-kito teismą surengti be prisiekusiųjų, teigdama, kad jų saugumui galėtų kilti pavojus, atsižvelgiant į įtemptą politinę aplinką Honkonge.

Tong Ying-kito byla yra neįprasta, nes jis šiuo metu yra vienintelis honkongietis, apkaltintas akivaizdžiai smurtiniu aktu pagal minėtą saugumo įstatymą.

Iš viso kaltinimų pagal šį įstatymą sulaukė daugiau nei 60 asmenų, įskaitant kai kuriuos įžymiausius prodemokratinio judėjimo aktyvistus. Tačiau jų galimai padaryti pažeidimai susiję su politinėmis pažiūromis ar pareiškimais, paskelbtais neteisėtais.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis