Čekijoje per viesulą žuvo 5 žmonės, šimtai buvo sužeisti (atnaujintas)

Praha, birželio 25 d. (AP-BNS). Čekijos pietryčiuose susiformavus retai šioje šalyje pasitaikančiam viesului žuvo mažiausiai penki žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti, penktadienį paskelbė policija ir gelbėjimo tarnybos.

Viesulas susiformavo vėlai ketvirtadienį, visoje šalyje siaučiant stiprioms audroms su perkūnija. Viesulas nusiaubė septynis miestelius ir kaimus, kur visiškai sugriauta daug namų, apversta automobilių. Audras lydėjo kruša, kurios ledėkai kai kur buvo teniso kamuoliukų dydžio.

Daugiau kaip 120 tūkst. namų ūkių liko be elektros, iš jų per 40 tūkst. – pietrytiniame regione.

Į nelaimės rajoną buvo išsiųsta karių, 360 papildomų policininkų. Prie gelbėtojų iš įvairių šalies vietų, atvykusių padėti, prisidėjo kolegų iš kaimyninių Austrijos ir Slovakijos.

Žmonių griuvėsiuose ieškoma pasitelkiant dronus ir sraigtasparnius.

Policija pranešė, kad žuvo mažiausiai penki žmonės, tačiau regiono vyriausybės vadovas Janas Grolichas sakė manantis, kad žuvusiųjų skaičius gali išaugti.

„Tai didžiulė tragedija“, – sakė premjeras Andrejus Babišas. Jis dalyvavo Europos Sąjungos viršūnių susitikime Briuselyje ir planavo penktadienį apsilankyti nukentėjusiame rajone. Jis taip pat parnešė, kad kreipėsi į ES pagalbos.

„Noriu išreikšti užuojautą žuvusiųjų šeimoms, – sakė A. Babišas. – Mūsų vyriausybė apdarys viską, ką gali, kad padėtų žmonėms nes tai yra tikra apokalipsė“.

Pasak jo, audra sugriovė maždaug 2 tūkst. pastatų.

Hruškų mero pavaduotojas Marekas Babiszas (Marekas Babišas) administracijos pareigūnas Čekijos visuomeniniam radijui sakė, kad pusė miestelio kone visiškai sugriauta.

„Bažnyčia liko be bokšto, pradinė mokykla – be stogo ir izoliacijos [sluoksnio], namų liko tik sienos. Yra sužeistųjų... Tikrai baisu“, – sakė jis.

Meteorologas Martinas Setvakas nurodė, kad tai buvo daugiausiai žalos padaręs viesulas šiuolaikinėje šalies istorijoje. Pasak jo, vis dar neaišku, ar tai buvo vienas sūkurys, ar keli atskiri. 

Pasak M. Setvako, iki 2020 metų šalyje kasmet praūždavo vienas – septyni viesulai, bet visi jie būdavo gana silpni.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis