Xi Jinpingas per Kinijos komunistų partijos 100-ąsias metines sveikina „negrįžtamą kursą“

Pekinas, liepos 1 d. (AFP-BNS). Prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) per Kinijos komunistų partijos 100-ųjų metinių minėjimą ketvirtadienį sveikino šalies „negrįžtamą kursą“ nuo pažemintos kolonijos iki didžios valstybės, daug dėmesio skyrė istorijai ir priminė patriotams namuose bei konkurentams užsienyje savo šalies – ir savo paties – įtaką.

Tiananmeno aikštėje sakydamas kalbą virš didžiulio Mao Zedongo (Mao Dzedongo) portreto, nuo pakylos, kur garsusis partijos pirmininkas 1949-aisiais paskelbė apie Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimą, Xi Jinpingas pareiškė, jog „žudomos ir ujamos Kinijos laikai baigėsi amžiams“, ir gyrė partiją dėl pajamų didinimo bei nacionalinio pasididžiavimo atkūrimo.

Paminėjęs Opijaus karų laikų pavergimą ir socialistinę revoliuciją Kinijoje, Xi Jinpingas sakė, kad partija „atgaivino valstybę“, ištraukė iš skurdo dešimtis milijonų žmonių, „pakeitė pasaulio vystymosi kraštovaizdį“.

„Mao stiliaus“ švarką vilkėjęs Xi Jinpingas pridūrė, kad „didis kinų valstybės atgaivinimas“ pasuko „negrįžtamu istoriniu kursu“, ir pažadėjo toliau kurti „pasaulinės klasės“ kariuomenę nacionaliniams interesams ginti.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis