Iranas baiminasi delta atmainos sukeltos COVID-19 „penktosios bangos“

Teheranas, liepos 3 d. (AFP-BNS). Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) šeštadienį išreiškė nuogąstavimą, kad šalyje kils nauja COVID-19 pandemijos banga, nulemta daug užkrečiamesnės koronaviruso delta atmainos.

„Baiminamasi, kad mes esame kelyje į penktą bangą visoje šalyje“, – per Irano kovos su pandemija darbo grupės pasitarimą sakė H. Rouhani. Jis įspėjo visuomenę saugotis, nes „delta variantas išplito“ pietinėse provincijose.

Iranas grumiasi su daugiausiai aukų Vidurio Rytuose pareikalavusiu COVID-19 protrūkiu. Nuo šios ligos šalyje jau mirė per 84 tūkst. žmonių. Bendras Irane nustatytų užsikrėtimo atvejų skaičius yra didesnis nei 3,2 milijono, rodo oficialūs skaičiai, kurie, kaip pripažįsta pareigūnai, neatspindi tikrojo protrūkio masto.

Sveikatos apsaugos ministerija sostinę Teheraną ir dar devynis Teherano provincijos miestus priskyrė aukščiausiai „raudonai“ COVID-19 rizikos zonai.

Pietinės ir pietrytinės Farso, Hormozgano, Kermano ir Sistano ir Beludžistano provincijos dabar taip pat priskiriamos „raudonai“ zonai.

Smaugiamas JAV sankcijų, dėl kurių sunku pervedinėti pinigus užsienio firmoms, Iranas sako, kad jam sunku importuoti vakcinų 83 mln. savo gyventojų.

Irane pirmąją skiepo dozę yra gavę tik kiek daugiau nei 4,4 mln. žmonių, o abi dozes – tik 1,7 mln. žmonių, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Dievui leidus padėtis dėl vakcinavimo nuo kitos savaitės gerės“, – sakė H. Rouhani.

Irano pareigūnai leido ekstremalios padėties sąlygomis naudoti dvi vietinės gamybos vakcinas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis