V. Putinas patvirtino atnaujintą Rusijos nacionalinio saugumo strategiją

Maskva, liepos 3 d. („Interfax“-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė atnaujintą šalies nacionalinio saugumo strategiją, kurioje perspėjama dėl aštrėjančių grėsmių, įskaitant susijusias su Vakarų valstybių pastangomis „išsaugoti savo hegemoniją“.

Atitinkamas įsakas šeštadienį buvo paskelbtas Rusijos teisinės informacijos portale.

Dokumente nurodoma, kad „šiuolaikinis pasaulis išgyvena transformacijos laikotarpį“.

„Pasaulyje augantis nestabilumas, radikalių ir ekstremistinių nuotaikų stiprėjimas gali atvesti prie mėginimų didėjančius nesutarimus tarp valstybių spręsti ieškant vidaus ir išorės priešų, [taip pat prie] ekonomikos, tradicinių vertybių sugriovimo ir pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių nepaisymo“, – rašoma strategijoje.

„Didėjančios geopolitinės įtampos sąlygomis Rusijos užsienio politika turi skatinti tarptautinių santykių sistemos, pagrįstos tarptautine teise, visuotinio, visiems lygaus ir nedalomo saugumo principais, stabilumą, gilinti daugiašalį bendradarbiavimą be skiriamųjų linijų ir blokų požiūrio, siekiant kartu spręst globalias ir regionines problemas, centrinį koordinuojantį vaidmenį atliekant Jungtinėms Tautoms ir jų Saugumo Tarybai“, – priduriama dokumente.

„Kai kurių šalių veiksmai nukreipti į ardomųjų procesų skatinimą NVS [Nepriklausomų Valstybių Sąjungoje], siekiant sugriauti Rusijos ryšius su jos tradicinėmis sąjungininkėmis. Virtinė valstybių vadina Rusiją grėsme ir netgi karine priešininke, – perspėjo strategijos autoriai. – Didėja pavojus, kad ginkluoti konfliktai peraugs į lokalius ir regioninius karus, taip pat dalyvaujant branduolinėms galybėms. Kosmosas ir informacinė erdvė aktyviai įsisavinami kaip naujos karinių veiksmų sritys.“

Gegužės 28 dieną V. Putinas pranešė ketinantis per pasitarimą su Rusijos saugumo tarybos nariais aptarti naują nacionalinio saugumo strategiją ir joje įvardytas grėsmes šalies piliečiams.

Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Sergejus Vachrukovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad naujoji strategija nėra visiškai nauja ir kad ji pagrįsta 2015 metų gruodžio 31 dieną V. Putino patvirtintu atitinkamu dokumentu. „Tai ilgalaikis dokumentas, kuris, remiantis federaliniu įstatymu dėl strateginio planavimo, turi būti koreguojamas ne rečiau kaip kartą per šešerius metus“, – nurodė pareigūnas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis