VRM viceministras: nelegalūs migrantai bus telkiami vienoje vietoje

Vilnius, liepos 7 d. (BNS). Iš Baltarusijos į Lietuvą patenkantys nelegalūs migrantai bus telkiami vienoje vietoje – specialiose stovyklose, savivaldybių juos prašoma apgyvendinti tik laikinai, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

„Strategija yra labai paprasta, turės būti taikoma Pietų šalių praktika koncentruoti pabėgėlius į vieną vietą, į tam tikras stovyklas. Ar jų bus viena, ar dvi, ar trys – negalime atsakyti, priklausys nuo kiekio. Bet migrantų srautų valdymas įmanomas tik vienoje koncentruotoje vietoje. Tad savivaldybėms prašymai juos tik izoliuoti dešimčiai dienų. Manau, tai natūralūs prašymai“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė viceministras.

Savivaldybių prašyta, kad jos užtikrintų migrantų apgyvendinimą dešimčiai dienų – tiek, kiek trunka privaloma izoliacija valdant COVID-19 plitimą. 

A. Abramavičius taip pat pabrėžė, kad bus siekiama „maksimaliai greitai priimti sprendimus dėl prieglobsčio suteikimo“, dirbti su trečiosiomis šalimis, iš kurių plūsta migrantai, pasitelkti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrą „Frontex“ ir kitas institucijas.

Viceministras teigė, kad greitesniam migracijos valdymui reikės keisti ir Užsieniečių teisinės padėties įstatymą. Tą, anot jo, Seimas žada daryti artimiausiu metu.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį užsiminė, kad kitą savaitę gali būti surengta neeilinės Seimo sesija.

Savivaldybės skeptiškos

Pasak A. Abramavičius, po ministerijos kreipimosi penkios savivaldybės rado patalpas ir apgyvendino nelegalius migrantus, tačiau daugiau jų priimti neketina.

Pasak jo, raštu kitos savivaldybės atsako, kad neturi galimybių priimti migrantų. Tačiau jis sakė nenorintis teigti, kad savivaldybės nenori padėti bei tikino matantis savivaldos pastangas, o konstruktyviausiai į problemą, jo teigimu, žiūri Švenčionių savivaldybė.

Anot jo, šiuo metu ieškoma valstybės valdomų pastatų, kurie galėtų būti panaudoti migrantams apgyvendinti.

Viceministras pripažino, kad tai „šiek tiek ilgesnis procesas“. 

„Savivaldybės norėtų, kad pastatai būtų ne jų mokyklos – kad ir apleistos, kad ir nenaudojamos ar kiti kažkokie pastatai, bet valstybės valdomas turtas. Tą mes beveik pažadėjome, kad ieškosime valstybės valdomo turto. Bet lieka klausimai su logistika, su higieninėmis priemonėmis, techniniu aptarnavimu – čia reikės glaudžiai dirbti su savivaldybėmis“, – tvirtino A. Abramavičius.

Savivaldybėms piktinantis, kad migrantų apgyvendinimas, testavimas ir saugojimas sudaro papildomų išlaidų, viceministras pažadėjo, jog visos išlaidos joms bus kompensuotos iš Vyriausybės rezervo, kaip ir išlaidos dėl COVID-19 valdymui.

Viceministras taip pat informavo, kad šiuo metu ieškoma „viena, dvi ar trys vietos“ palapinių miesteliui įkurti.

Džiaugiasi sumažėjusiu srautu

A. Abramavičius teigė, kad nelegalios migracijos srautas trečiadienį sumažėjo „pirmą kartą po kurio laiko“, o tai esą suteikia vilčių, jog situacija stabilizuosis.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba trečiadienį pranešė apie pastarąją parą sulaikytus kiek daugiau nei 50 migrantų per parą – du–tris kartus mažiau nei ankstesnėmis paromis.

„Šiek tiek tendencijos yra geresnės nei savaitgalį, sustojo, bent jau kiek turime informacijos, piliečiai iš Afrikos šalių, vėl srautas grįžo iš Irako (...). Galima reziumuoti, kad Afrikos šalys – gal ta misija jau įvykdyta, jie buvo atvežti ir paleisti arti sienos praleidimo punkto. Dabartinė logistika – jie šiek tiek ieško mažiau apsaugotų vietovių. Tai šiek tiek duoda viltį, kad situacija stabilizuosis“, – sakė viceministras. 

Pastaraisiais mėnesiais drastiškai išaugo nelegali migracija iš Baltarusijos, iš viso šiemet pasienyje jau sulaikyta daugiau kaip 1,4 tūkst. neteisėtų migrantų, didžioji jų dalis – iš Artimųjų Rytų ir Afrikos valstybių. Pastarąją parą sulaikyta per 50 neteisėtų migrantų.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis