Nužudytas Haičio prezidentas J. Moise'as (dar papildytas)

Port o Prensas, liepos 7 d. (AFP-BNS). Haityje anksti trečiadienį savo namuose nužudytas šalies prezidentas Jovenelis Moise'as (Žovenelis Moizas), paskelbė laikinasis ministras pirmininkas Claude'as Josephas (Klodas Žozefas). 

Prezidentą nužudė grupė ginkluotų asmenų, sakė C. Josephas ir pranešė, kad dabar jis yra valstybės vadovas.

Pasak laikinojo premjero, sužeista J. Moise'o žmona paguldyta į ligoninę.

C. Josephas paragino visuomenę išlikti ramią ir patikino, kad policija bei kariuomenė užtikrins gyventojų saugumą.

„Prezidentą jo namuose nužudė užsieniečiai, kalbėję angliškai ir ispaniškai“, – sakė C. Josephas.

J. Moise'as savo šalį – skurdžiausią Amerikos žemynuose – atidėjus rinkimus valdė įsakais. Parlamento rinkimai, turėję įvykti 2018 metais, buvo atidėti dėl ginčų, taip pat ir dėl to, kada baigiasi prezidento kadencija.

Be politinės krizės, šalyje pastaraisiais mėnesiais padaugėjo pagrobimų dėl išpirkos, atspindinčių augančią nusikaltėlių gaujų įtaką šioje Karibų valstybėje.

Haitis taip pat kenčia dėl chroniško skurdo ir stichinių nelaimių.

Prezidentas taip pat susidūrė su didelės gyventojų dalies, laikiusios jį neteisėtai užimant savo postą, pasipriešinimu. Be to, per ketverius metus jis pakeitė septynis vyriausybės vadovus. Šią savaitę turėjo būti pakeistas ir C. Josephas, premjero poste dirbęs vos tris mėnesius.

Be prezidento, parlamento ir vietos valdžios rinkimų Haityje rugsėjo mėnesį turėjo įvykti referendumas dėl konstitucijos, kuris buvo du kartus atidėtas dėl koronaviruso pandemijos.

Daugybė krizių

Konstitucine reforma, kurią palaikė J. Moise'as, buvo siekiama sustiprinti vykdomąją valdžią. Opozicija ir daug pilietinės visuomenės organizacijų šiai reformai nepritarė. 

Dabar šalyje galiojanti konstitucija įsigaliojo 1987 metais po Duvalier (Diuvaljė) šeimos diktatūros. Joje skelbiama, kad „bet kokios konsultacijos su visuomene, siekiant pakeisti Konstituciją referendumu, yra oficialiai uždraustos“.

Konstitucinės reformos kritikai taip pat sakė, kad tokiu metu, kai padėtis šalyje bendrai yra nesaugi, surengti balsavimą būtų neįmanoma.

J. Moise'as buvo kaltinamas neveiklumu, šaliai susidūrus su daugybe krizių, be to, daug gyventojų jo nepalaikė.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, Jungtinės Valstijos ir Europa ragino Haitį iki 2021 metų pabaigos surengti laisvus ir skaidrius parlamento bei prezidento rinkimus.

Vos prieš kelias dienas J. Moise'as naujuoju Haičio premjeru paskyrė Arielį Henry (Arielį Anri) – Prancūzijoje studijavusį neurochirurgą.

71 metų A. Henry dirbo Haičio atsaką į koronavirusinę pandemiją koordinavusioje ekspertų grupėje ir užėmė vidaus reikalų ministro bei socialinių reikalų bei darbo ministro postus vyriausybėje atitinkamai 2015 ir 2016 metais.

Nuo 2006 metų birželio iki 2008 metų rugsėjo jis dirbo tuometinio sveikatos apsaugos ministro komandoje, vėliau tapo administracijos vadovu ir šį postą užėmė nuo 2008 metų rugsėjo iki 2011 metų spalio.

J. Moise'as  pavedė A. Henry „sudaryti plačios sudėties vyriausybę“, kad ji „spręstų didelę nesaugumo problemą“ ir siektų „surengti visuotinius rinkimus ir referendumą“.

A. Henry yra artimas opozicijai, todėl jo paskyrimą pasveikino dauguma opozicijoje esančių partijų, toliau reikalavusių prezidento atsistatydinimo.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis