Haičio laikinasis premjeras paprašė JAV atsiųsti karių stabilumui palaikyti

Port o Prensas, liepos 10 d. (AP-BNS). Haičio laikinoji vyriausybė penktadienį nurodė paprašiusi JAV atsiųsti karių, padėsiančių saugoti svarbius infrastruktūros objektus, šaliai mėginant užtikrinti stabilumą ir pasiruošti rinkimams po prezidento Jovenelio Moise'o (Žovenelio Moizo) nužudymo.

„Mums tikrai reikalinga pagalba, ir paprašėme savo tarptautinių partnerių padėti“, – naujienų agentūrai AP sakė laikinasis premjeras Claude'as Josephas (Klodas Žozefas), bet nesutiko atskleisti daugiau detalių.

„Manome, kad mūsų partneriai gali padėti nacionalinei policijai sprendžiant šią situaciją“, – pridūrė jis.

C. Josephas sakė, kad jam apmaudu dėl politinių oponentų, mėginusių pasinaudoti J. Moise'o nužudymu, kad perimtų valdžią. Tokiu būdu jis netiesiogiai užsiminė apie grupę įstatymų leidėjų, paskelbusių ištikimybę paleisto Haičio senato vadovui Josephui Lambert'ui (Žozefui Lamberui) ir pripažinusių jį laikinuoju prezidentu, o Arielį Henry (Arielį Anri), kurį J. Moise'as savo nužudymo išvakarėse pasiūlė į vyriausybės vadovo pareigas – premjeru.

„Kova dėl valdžios manęs nedomina, – AP sakė C. Josephas. – Haityje yra tik vienas būdas, kaip žmonės gali tapti prezidentais – tai yra rinkimai.“

J. Moise'as buvo nušautas trečiadienį paryčiais, į jo rezidenciją įsiveržus 28 smogikų būriui, kurį sudarė 26 Kolumbijos ir du haitiečių kilmės JAV piliečiai, nurodė Port o Prensas. Prezidento žmona Martine (Marten) per ataką buvo sužeista.

Jungtinės Valstijos nurodė pasiųsiančios į Haitį aukšto rango Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Krašto saugumo departamento pareigūnų, padėsiančių tirti prezidento nužudymą.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) nurodė, kad šie pareigūnai bus pasiųsti į Haitį „kiek įmanoma greičiau, kad įvertintų padėtį ir kaip mes galėtum geriausiai padėti“.

„Jungtinės Valstijos lieka įsipareigojusios ir glaudžiai konsultuojasi su mūsų Haičio ir tarptautiniais partneriais, kaip padėti Haičio žmonėms po prezidento nužudymo“, – pridūrė ji.

Haičiui paprašius JAV karių, vienas aukšto rango Vašingtono administracijos pareigūnas pakartojo J. Psaki ankstesnius komentarus, kad bus pasiųsta pareigūnų, įvertinsiančių, kokiu būdu būtų galima geriausiai padėti šiai Karibų valstybei. Visgi jis tvirtino, kad kol kas karinės pagalbos suteikti neplanuojama.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis