A. Dulkys: jei vėl prireiks karantino, daugiau laisvių turės pasiskiepijusieji

Vilnius, liepos 15 d. (BNS). Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad jei Lietuvoje prireiks karantino, daugiau laisvių turės pasiskiepiję žmonės.

„Dabar jau esame tame etape, kai neturime teisės ignoruoti pusės Lietuvos gyventojų, kurie pasiskiepijo, ir jie taip pat turi teisę kelti klausimą, kad nebegalima naudoti tokių pačių priemonių. Mes norime gyventi normalų gyvenimą“, – viešėdamas Palangoje ketvirtadienį teigė ministras.

„Visais atvejais tokie dalykai, kaip galimybių pasas, kažkokios kitos galimybės, aišku, kad turi skirtis“, – pridūrė jis.

A. Dulkys ketvirtadienį lankosi Klaipėdos, Kretingos ir Palangos vakcinavimo vietose, taip pat susitinka su šių savivaldybių merais, aptaria vakcinavimo bei testavimo procesus.

Kalbėdamas žurnalistams, ministras pabrėžė, kad šalyje nebegalima naudoti „to paties matymo, koks buvo ankstesnių pandeminių bangų metu“.

„Viena pandemijos banga buvo, kai nebuvo nei patirties, nei žinojimo, nei vakcinų, nei testų – nieko. Kitą bangą mes jau pasitikome be vakcinų, bet jau turėdami testavimą. Dabar turime vakcinas, testavimą, reiškia, kad čia turi veikti kitoks komplektas“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis teigė, kad „turėtume sekti ne tiek atvejų skaičiaus didėjimą, kiek žiūrėti, kokias tie atvejai sukelia pasekmes“.

„Tai reiškia, koks yra hospitalizacijos mastas, kokio sunkumo yra ligoniai, kaip pildosi sveikatos apsaugos sistema, ar pajėgia su tuo gyventi“, – vardijo ministras.

Anot jo, Vyriausybės prioritetas – kad rudenį visi moksleiviai eitų į mokyklas.

„Turime viską kartu padaryti. Galbūt gali tekti imtis ir griežtesnių priemonių ir dėl testavimo, ir dėl skiepijimosi, kad visi pasiektume rezultatą, kad rudenį mokymasis sugrįžtų į kontaktinį“, – kalbėjo ministras.

Jis pakartojo, kad tiems žmonės, kurie privalo testuotis, tačiau nenori skiepytis, už testus gali tekti susimokėti.

Ministras akcentavo, kad skiepijimas yra esminis įrankis, valdant pandemiją, todėl „reikia ateiti ir pasiimti vakciną“, nes ji nupirkta kiekvienam Lietuvos gyventojui.

Be to, A. Dulkys pabrėžė, kad ne veltui kai kuriose šalyse prasidėjo diskusijos ir dėl privalomo skiepijimo. Neatmetama, kad panašių sprendimų gali tekti imtis ir Lietuvoje.

„Ne veltui kai kuriose šalyse prasidėjo diskusija apie privalomą skiepijimą, gal ne visu mastu, bet bent jau tam tikrose visuomenės grupėse. Mes dar nesame pasiekę to etapo, bet, žiūrėkite, aš neslėpsiu: jeigu toliau didės grėsmės visos visuomenės sveikatai, valstybės interesams, tai yra ir nacionalinis valstybės saugumo klausimas“, – teigė ministras.

„Tai yra nejuokinga. Jeigu tų zuikiaujančių bus daugiau, gali tekti svarstyti ir kitas priemones“, – pridūrė jis.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 279 tūkst. 488 žmonės, šiuo metu tebeserga 678. Ligoninėse gydomi 55 žmonės.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 46,1 proc. žmonių.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

dalintis