Vokietijoje potvynių ir audrų aukų padaugėjo iki 42 (atnaujintas)

Berlynas, liepos 15 d. (AFP-BNS). Vokietijos vakarinėje dalyje pliaupusios smarkios liūtys ir kilę potvyniai nusinešė mažiausiai 42 žmonių gyvybes, o dar keletas gyventojų laikomi dingusiais, ketvirtadienį pranešė regionų pareigūnai.

Reino krašto-Pfalco ir Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės buvo smarkiausiai paveiktos neįprastų liūčių, dėl kurių iš krantų išsiliejo upės. Potvyniai šalyje jau sugriovė kelis namus ir kelia pavojų didesniam skaičiui pastatų.

Vien regione apie vakarinį Bad Nojenaro miestą žuvo mažiausiai 18 žmonių, pranešė vietos pareigūnai.

Liūtys taip pat niokojo Vokietijos kaimynes – Liuksemburgą, Nyderlandus ir Belgiją. Pastarojoje pranešta apie keturių žmonių žūtį.

„Niekada nematėme tokios katastrofos, tai tikrai sukrečia“, – Reino krašto-Pfalco parlamentarams sakė žemės premjerė Malu Dreyer (Malu Drajer). 

Kanclerė Angela Merkel pareiškė esanti „sukrėsta“ dėl nelaimės ir padėkojo „nepailstantiems savanoriams ir skubios pagalbos tarnybų darbuotojams“.

Šiaurės Reino-Vestfalijos lyderis Arminas Laschetas (Arminas Lašetas), kuris rugsėjį per rinkimus sieks pakeisti kanclerę A. Merkel, atšaukė partijos susitikimą Bavarijoje, kad aplankytų paveiktas vietas savo žemėje, turinčioje daugiausiai gyventojų Vokietijoje.

„Padėtis kelia nerimą“, – dienraščiui „Bild“ sakė A. Laschetas.

Keturi žmonės žuvo Šuldo municipalitete į pietus nuo Bonos, kur potvynio vanduo nunešė šešis namus, naujienų agentūrai AFP sakė Koblenco miesto policijos atstovas.

Keli žuvusieji ištraukti iš užlietų rūsių. Apie aštuonių žmonių žūtį pranešama iš Oiskircheno rajono.

Vien Šiaurės Reino-Vestfalijoje 135 tūkst. namų liko be elektros.

Gelbėtojai stengėsi evakuoti žmones iš pavojingų pastatų. Darbo metu Altenos ir Verdolio miestuose žuvo du ugniagesiai.

Kylantis upių vanduo

Policija atidarė „karštąją liniją“ žmonėms, norintiems pranešti apie dingusius artimuosius, gyventojų prašoma siųsti vaizdo įrašus ir nuotraukas, galinčius padėti ieškoti dingusiųjų.

Gelbstint žmones iš gatvių ir nuo namų stogų pasitelkiami sraigtasparniai.

Regiono pareigūnas Juergenas Pfoehleris (Jurgenas Pfėleris) paragino žmones likti namie „ir, jei galima, lipti į aukštesnius aukštus“.

Vokietijos kariškiai atsiuntė apie 400 karių į dvi paveiktas žemes padėti gelbėtojams.

Labiau į šiaurę esančiame Leverkuzeno mieste dėl audrų dingus elektrai teko evakuoti ligoninę, kurioje buvo 468 pacientai.

Miesto valdžia pranešė, kad pacientus iš intensyviosios slaugos skyriaus naktį perkėlus į kitas ligonines, kiti pacientai turės būti evakuoti dieną.

Reino krašto-Pfalco aplinkos ministerija įspėjo, kad tikisi tolesnio Reino ir Mozelio upių vandens kilimo. 

„Retai matydavome“ 

Kaimyninėje Belgijoje taip pat kelias dienas smarkiai lyja, patvino upės Valonijos regione. Pranešama, kad žuvo keturi žmonės.

Ypač paveiktos Lježo ir Namiūro provincijos, visiškai užlietas kurortinis Spa miestas. Šofonteno mieste beveik 1,8 tūkst. žmonių turėjo evakuotis, pranešė dienraštis „Le Soir“.

„Retai matydavome tokius didelius potvynius. Reikia prisiminti 1998 metus“, – radijui RTL sakė Šofonteno meras Danielis Bacquelaine'as (Danielis Baklenas).

Šalies geležinkelių tinklas „Infrabel“ paskelbė ketvirtadienį dėl pavojaus kelionėms sustabdantis eismą pietinėje šalies dalyje.

„Tikrai neįmanoma užtikrinti saugaus traukinių judėjimo“, – naujienų agentūrai „Belga“ sakė transporto ministras Georges'as Gilkinet (Žoržas Gilkinė).

Nyderlandų pietinė Limburgo provincija, besiribojanti su Vokietija ir Belgija, taip pat pranešė apie didelę žalą, potvyniams galint atkirsti nuo išorinio pasaulio į vakarus nuo Mastrichto esantį Valkenburgo miestelį.

Vietos žiniasklaidos reportažuose matyti per vaizdingo miesto centrą tekantys upeliukai. Evakuojami mažiausiai vienų senelių namų gyventojai.

Pareigūnai taip pat uždarė kelis kelius, įskaitant greitkelį A2. Nuogąstaujama, kad smarkiai lyjant Vokietijoje ir Belgijoje, upių potvyniai pasieks ir Nyderlandus.

Tuo metu Liuksemburgo vyriausybė po praėjusios nakties liūčių įsteigė krizės valdymo komitetą. Premjeras Xavier Bettelis (Ksavjė Betelis) pranešė, kad užlieti „keli namai“, juose nebegalima gyventi.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis