Ką gamintojai, institucijos ir šalys kalba apie vakcinos nuo COVID-19 3-ios dozės poreikį?

Paryžius, liepos 16 d. (AFP-BNS). Pasaulyje sparčiai plintant itin užkrečiamai COVID-19 delta atmainai, vis garsiau kalbama apie galimybę skiepyti žmones trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze – net ir šalyse, kur vakcinuota didelė dalis gyventojų.

Ekspertų teigimu, dar per anksti tvirtai pasakyti, ar šalims vėliau šiais metais reikės organizuoti skiepijimą trečia vakcinos nuo koronaviruso doze. Dalis jų tvirtina, kad prioritetas turėtų būti suteiktas šimtams milijonų Pietų pusrutulio šalių gyventojams, kurie dar nė nepasiskiepiję pirma doze.

Pateikiame apžvalgą, ką apie trečios dozės poreikį kalba vakcinų gamintojai, institucijos ir kokių veiksmų jau ėmėsi kai kurios valstybės.

Kodėl trys?

Anksčiau šį mėnesį vakcinos gamintojai „Pfizer/BioNTech“ pranešė ketinantys kreiptis į JAV ir Europos Sąjungos vaistų reguliavimo institucijas prašydami leisti naudoti jų skiepų trečią dozę.

Jų teigimu, taip siekiama užtikrinti žmonėms stipresnį imunitetą, nei suteikia dvi preparato dozės.

Gamintojai nurodo, kad dvi jų vakcinos dozės nuo sunkios COVID-19 formos apsaugo mažiausiai pusmetį.

Tačiau jie teigė, kad numatė, jog laikui bėgant atsirandant naujiems variantams skiepų efektyvumas šiek tiek sumažės.

JAV vyriausybės vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci (Entonis Faučis) televizijai CNBC antradienį sakė, kad „Pfizer/BioNTech“ prašymas dėl trečios dozės panaudojimo yra „deramas pasiruošimas tokiam atvejui, kad gali prireikti palaikomosios dozės“.

„Tačiau interpretuoti tai kaip „Mums reikės palaikomosios dozės, visi turės ją gauti“ nėra teisinga“, – teigė A. Fauci.

Jis pridūrė, kad pernelyg daug žmonių dar nėra gavę dviejų dozių vakcinos nuo koronaviruso, jau nekalbant apie tris.

Ką sako institucijos?

Šiuo metu nėra ženklų, kad vaistų kontrolės institucijos ketina rekomenduoti dvi vakcinos nuo koronaviruso dozes gavusiems asmenims pasiskiepyti trečiąja. 

Europos vaistų agentūra (EVA) ir Europos ligų kontrolės centras (ECDC) nurodo, kad dar per anksti pasakyti, ar prireiks trečiosios dozės.

„Dar nėra pakankamai duomenų iš vakcinacijos kampanijų ir tęsiamų tyrimų, kad suprastume, kiek ilgai tęsis vakcinų teikiama apsauga, atsižvelgiant ir į variantų plitimą“, – sakoma bendrame EVA ir ECDC pareiškime.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekstremaliųjų situacijų komiteto pirmininkas Didier Houssinas (Didjė Husenas) savo ruožtu sakė nemanantis, kad yra pakankamai įrodymų, kurie leistų rekomenduoti dabar skiepytis trečiąja doze.

Jis taip pat perspėjo, kad kalbos apie trečią dozę gali „padidinti susirūpinimą dėl prieigos prie vakcinų“ tokiu metu, kai daugybėje šalių tik nedidelė dalis gyventojų yra pilnai vakcinuoti.

Tuo metu Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė, kad dalis piliečių nuo kito mėnesio galės gauti trečią vakcinos nuo COVID-19 dozę.

Kalbant apie vakcinas, Budapeštas dažnai linkęs veikti pavieniui: Vengrijoje naudojamos ne tik Europos Sąjungoje patvirtintos „Moderna“, „Pfizer/BioNTech“, „AstraZeneca“ bei „Johnson & Johnson“ vakcinos, bet ir kiniški ir rusiški skiepai.

Ar tai naudinga pažeidžiamiems žmonėms?

Nors, regis, horizonte dar nematyti visuotinio skiepijimo trečia vakcinos nuo COVID-19 doze kampanijų, kai kurios šalys jau ėmė taikyti tokią praktiką tam tikroms žmonių grupėms.

Tarp jų – asmenys, turintys silpną imuninę sistemą, įskaitant tuos, kuriems buvo persodinti organai, onkologinius pacientus ar žmones, kurie turi inkstų problemų.

Dažnai jų natūralus organizmo imuninis atsakas į patogenus yra slopinamas, o tai reiškia, kad vakcinų sukeliamas imuninis atsakas gali būti ne toks galingas.

Šią savaitę trečią vakcinos nuo COVID-19 dozę tam tikroms žmonių grupėms pradėjo leisti Prancūzija ir Izraelis.

„Naujausi duomenys parodė, kad imuninio atsako, kurį sukelia dvi dozės, nepakanka asmenims, kurių imunitetas smarkiai slopinamas“, – gegužę pareiškė Prancūzijos vakcinų komitetas.

Izraelis savo ruožtu sakė, kad sprendimą skiepyti trečiąja vakcinos doze paskatino augantis per parą užregistruojamų užsikrėtimų koronavirusu skaičius ir rizika pacientams, kurių imunitetas slopinamas.

Ar tai naudinga senjorams?

Pirmadienį Prancūzija žengė dar vieną žingsnį pirmyn, paskelbusi, kad nuo rugsėjo prasidės „palaikomosios dozės kampanija“, orientuota į žmones, pasiskiepijusius šių metų pradžioje.

Už vakcinacijos kampaniją atsakinga taryba anksčiau šį mėnesį sakė, kad trečia doze bus pradėti skiepyti vyresni kaip 80 metų asmenys.

„Moksliniai duomenys, patvirtinantys šį pasiūlymą, vis dar yra riboti, tačiau, atsižvelgiant į tyrimus, rodančius antikūnų kiekio sumažėjimą šioje gyventojų grupėje, ir galimą rimtą poveikį priežiūros sistemai, jis atrodo pagrįstas“, – teigė taryba.

Institucijos teigimu, įmanoma, kad vėliau galimybė gauti trečią vakcinos dozę galėtų būti suteikta ir jaunesniems žmonėms, bet tai priklausys nuo to, kaip rutuliosis pandemija.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis