Mekoje maldininkai ruošiasi antrajam hadžui per COVID-19 pandemiją

AFP-Scanpix nuotr.

Meka, Saudo Arabija, liepos 17 d. (AFP-BNS). Musulmonams šventame Mekos mieste maldininkai šeštadienį pradėjo rinktis į hadžą, kurio mastas dėl koronaviruso pandemijos jau antrus metus bus daug mažesnis už įprastą.

Saudo Arabija šiemet leido atlikti hadžą tik 60 tūkst. visiškai pasiskiepijusių gyventojų, siekdama pakartoti pernykštę sėkmę, kai per penkias ritualų dienas neįvyko jokio COVID-19 protrūkio.

Šių meto hadžo dalyviai buvo išrinkti loterijos būdu, ir jų bus daugiau negu pernai, bet daug mažiau negu įprastais laikais. Ši padėtis kursto nepasitenkinimą tarp musulmonų, ypač užsienyje, nes jie šiemet ir vėl nebus įleidžiami į karalystę.

Susodinti į autobusus ir atvežti į Didžiąją mečetę Mekoje, maldininkai pradėjo tavafą – ėjimą ratu aplink Kaabą, didelį kubo pavidalo statinį, užklotą auksu išsiuvinėtu juodu audeklu. Atsigręžę į šią vietą meldžiasi viso pasaulio musulmonai.

Daugelis maldininkų nešėsi žalius skėčius, kad apsisaugotų nuo svilinančios vasaros kaitros.

„Kas tris valandas atlikti atvykimo tavafo įleidžiama po 6 000 žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Hadžo ministerijos atstovas Hishamas al Saeedas (Hišamas Saidas). – Kiekvienai grupei išvykus šventovėje atliekama sterilizacijos procedūra.“

Hadžas paprastai būdavo vienas didžiausių religinių sambūrių pasaulyje; 2019 metais jame dalyvavo apie 2,5 mln. žmonių. Ši piligriminė kelionė yra vienas iš penkių islamo stulpų; ją turi siekti bent kartą gyvenime atlikti kiekvienas įgalus ir išgalintis musulmonas.

Hadžą sudaro virtinė religinių apeigų, formaliai prasidėsiančių sekmadienį. Jis tęsis iš viso penkias dienas švenčiausiame islamo mieste ir jo apylinkėse Saudo Arabijos vakarinėje dalyje.

Aukso bilietas

Tarp išrinktųjų šiais metais buvo 58 metų Ameenas (Aminas) – naftos pramonės kontraktininkas iš Indijos, gyvenantis Saudo Arabijos Damamo mieste. Hadžo apeigose jis dalyvaus kartu su žmona ir trimis suaugusiais vaikais.

„Netveriame džiaugsmu, – sakė Ameenas. – Daugybė mūsų draugų ir giminaičių buvo atmesti.“

Anksčiau šiais metais Hadžo ministerija nurodė rengianti „aukščiausio lygio prevencines priemones sveikatai užtikrinti“ dėl COVID-19 pandemijos  ir atsiradusių naujų pavojingų koronaviruso variantų.

Kaip ir kitos Persijos įlankos šalys, Saudo Arabija tapo naujais namais daugeliui žmonių, persikėlusių į karalystę iš Pietų Azijos, Tolimųjų Rytų, Afrikos ir kitų Vidurio Rytų valstybių.

„Jaučiuosi, tarsi būčiau laimėjęs loteriją“, – džiaugėsi egiptietis vaistininkas Mohammedas El Eteras (Mohamedas Eteras), kai buvo atrinktas.

„Tai ypatinga, neužmirštama žmogaus gyvenimo akimirka. Dėkoju Dievui, kad suteikė man šią galimybę – būti atrinktam iš daugybės prašymus pateikusių žmonių“, – AFP sakė 31 metų vyras.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis