Lietuvos užsienio reikalų ministras: turime didinti spaudimą A. Lukašenkai (dar papildytas)

BNS nuotr.

naujas skyrelio pavadinimas, 6-9 pastraipos

Vilnius, liepos 17 d. (BNS). Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad būtina didinti spaudimą Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai dėl jo veiksmų prieš Lietuvą ir visą ES.

„Mes neturime pasirinkimo: aš tikiuosi, kad mes išardysime šitą tinklą. Mes turime didinti spaudimą A. Lukašenkai“, – TS-LKD tarybos posėdyje šeštadienį kalbėjo partijos pirmininkas.

„Sankcijos didės, sankcijos augs“, – tvirtino jis.

Ragina ardyti kelią migrantams

Pasak G. Landsbergio, Baltarusijoje siekiama sukurti „lengvą kelią“ į Europą, todėl Lietuvos pareiga – imtis veiksmų, kad šis kelias būtų užkardytas.

„Nuo mūsų pastangų priklauso, ar tas kelias bus sukurtas, taps stabilus, patikrintas ir veiks, ar mes jį išardysime. Mano įsitikinimu, privalome išardyti“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Vėliau kalbėdamas su žurnalistais G. Landsbergis minėjo, kad lankydamasis Irake ir Turkijoje stengėsi skleisti žinią, kad Lietuva nebus lengvas neteisėtos migracijos kelias.

„Mano pagrindinė žinia buvo ta, kad jūs mokate labai didelius pinigus. Tikrai, Lietuvoje tai yra dideli pinigai – iki 15 tūkst. eurų. Tai milžiniški pinigai, kuriuos sumokate už bilietą į Europos Sąjungą. Atvykstate į Europos Sąjungą ir esate stovykloje, palapinių stovykloje 35 laipsnių karštyje. Ir būsite ten, nes Lietuva turi įsipareigojimą jūsų nepraleisti“, – sakė užsienio reikalų ministras.

„Ar tikrai verti pinigai, kuriuos išleidžiate, atvykti į Lietuvą ir gyventi palapinėje? Nieko kito mes praktiškai negalime pasiūlyti, nes dauguma jūsų prašymų bus atmesti, kaip buvo kitose valstybėse“, – pasakojo G. Landsbergis.

Jis tvirtino sulaukiantis šimtų arabiškai kalbančių žmonių žinučių į „Facebook“ paskyrą, kuriuose prašoma praleisti kirsti Lietuvą, žmonės teigia tikrai neliksiantys Lietuvoje.

Konservatorių lyderio teigimu, Lietuvos ginklas yra viešumas, kalbant tarptautinėje erdvėje apie migrantų gabenimo schemą, apie kurią liudija patys sulaikyti migrantai.

„Mes turime balsą. Mes turime balsą Europoje, mes turime balsą NATO, mes turime balsą pasaulyje. Esame maži, bet mes kalbame garsiai“, – sakė užsienio reikalų ministras.

G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva, dabar turinti prašyti kitų ES šalių pagalbos dėl migrantų krizės, kadaise pati parodė solidarumą kitoms šalims.

„Lietuva buvo solidari. Mes dalyvavome migracijos programose, nepaisant to, kad buvo besipriešinančiųjų“, – kalbėjo jis.

„Šiandien mes esame suprantami kaip solidari valstybė“, – pridūrė G. Landsbergis.

„Tobula audra“

Jis teigė, kad šiame kontekste nerimą kelia situacija Afganistane, kurios Vyriausybė po Vakarų pajėgų atsitraukimo patiria Talibano išpuolius. G. Landsbergis įspėjo, jog Talibanui pasiekus pergalę, viena iš pasekmių gali būti pabėgėliai.

Pasak jo, turint galvoje ir nepasibaigusią COVID-19 pandemiją bei artėjančias Rusijos ir Baltarusijos „Zapad“ karines pratybas, „dabar, sudėjus visą situaciją, tai yra ypatingai pavojingas metas“.

Šią situaciją jis pavadino „tobula audra“.

„Pats posakis yra kilęs iš žvejų. Būna jūroje susitrenkia kelios audros ir tada neįmanoma nuspėti, į kurią pusę bangos eis ir labai daug laivų pražūsta tobulos audros akyje. Tai man rodos, tokia gamtinė metafora yra tinkama ir Lietuvai šiandien“, – žurnalistams sakė partijos pirmininkas.

„Mes matome, kad nėra pasibaigusi pandeminė situacija, nepaisant to, kad esame stipriai pasistūmėję su skiepais ir netgi europiniame kontekste atrodome ne taip jau blogai. (...) Lygiai taip pat pabėgėlių, migrantų klausimas iš esmės kuris irgi taip pat turi galimybę kelti galvos skausmą ir ilgesnį laiką, dėl to reikia neatidėliotinai imtis šio klausimo ir spręsti jį dabar pat“, – sakė jis.

Kita vertus, G. Landsbergio teigimu, tai yra proga susivienyti ir sutvirtėti, išeiti iš šios situacijos stipresniems.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 2 023 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra 25 kartus didesnis nei buvo per visus 2020 metus.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis