PSO vadovas Tokijuje: pasauliui nesiseka stabdyti COVID-19

Tokijas, liepos 21 d. (AFP-BNS). Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) dėl pandemijos atidėtos 2020-ųjų Tokijo olimpiados vadovams trečiadienį pasakė, kad pasauliui nesiseka stabdyti COVID-19.

Jis pabrėžė, kad netolygus vakcinavimas gali pabloginti krizę, bet pridūrė, kad olimpiada galėtų tapti „vilties žinia“ pandemijos išvargintam pasauliui.

„Ši pandemija yra išbandymas, kurio pasaulis neišlaiko. Mirė daugiau kaip 4 mln. žmonių ir mirtys tęsiasi. Šiais metais mirčių skaičius jau daugiau kaip dvigubai viršija bendrą praėjusių metų skaičių“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Grėsmė niekur neišnyko, kol neišnyko visur. Tie, kas galvoja, kad pandemija baigėsi, gyvena nerealiame pasaulyje“, – pridūrė jis.

PSO vadovas per Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sesiją prabangiame Tokijo viešbutyje be kaukės kalbėjo kaukėtiems, laikantis socialinio atstumo susodintiems delegatams.

Atskirai trečiadienį mažojo beisbolo (softbolo) rungtynėmis Fukušimoje, kurią 2011-aisiais nusiaubė žemės drebėjimas, cunamis ir branduolinė katastrofa, prasidėjo olimpiados sporto programa.

Tokijo olimpiada, kuri oficialiai prasidės penktadienį, kai rengiama atidarymo ceremonija, daugiausia vyks už uždarų durų, kad iki minimumo sumažėtų viruso plitimo rizika. Japonijos sostinėje galioja dėl pandemijos įvesta nepaprastoji padėtis, pastaruoju metu daugėja naujų COVID-19 atvejų. 

Baigiantis svarbiai Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso kalbai jam TOK vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas) simboliškai įteikė olimpinį deglą.

Pasak Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, 75 proc. vakcinų nuo COVID-19 buvo panaudota vos 10 šalių.

„Turtingieji atsiveria, o beturčiai užsidaro“, – sakė jis ir pridūrė: „Su pragaru taip jau būna – jei lieji vandenį ant vienos jo dalies, likusioji dega toliau.“

Olimpiados organizatoriai trečiadienį paskelbė apie dar aštuonis užsikrėtimo koronavirusu atvejus, susijusius su žaidynėmis ir bendrą tokių atvejų skaičių padidinusius iki 79.

„Šventė šiemet gali būti kuklesnė, bet vilties žinia [dėl to] dar svarbesnė“, – sakė PSO vadovas ir pakartojo savo raginimą iki 2022 metų vidurio visose valstybėse paskiepyti 70 proc. gyventojų.

„Tegu šios žaidynės būna akimirka, suvienijanti pasaulį, ir uždega solidarumą bei ryžtą, kurių mums reikia, kad drauge užbaigtume pandemiją“, – sakė jis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis