Vyriausybė: nauji ribojimai būtų siejami su 300 COVID-19 pacientų ligoninėse riba (dar papildytas)

naujos 7-10 pastraipos

Vilnius, liepos 28 d. (BNS). Vyriausybė trečiadienį nutarė sieti būsimus ribojimus su 300 užimtų COVID-19 pacientų lovų šalies ligoninėse.

Tai numatyta Ministrų kabineto protokoliniame nutarime dėl tolesnio COVID-19 pandemijos valdymo.

Projektą pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtino, kad šiuo sprendimu yra siekiama „susikoordinuoti ir užfiksuoti“, kokių reikia sprendimų valdant koronaviruso pandemiją.

„Siūlome, kad sprendimai būtų priimami tada, kai papildomos įvairios priemonės, ribojimai taikomi, kai šalyje būtų pasiektas asmens sveikatos įstaigose 300 lovų užimtumas. Turėtumėme aiškiai pasakyti, kad tai nėra kažkoks žadintuvas, tikslus laikrodis ar diena X, tai yra indikatorius, momentas, į kurį matome, kad judame“, – sakė A. Dulkys.

Šiuo metu Lietuvos ligoninėse gydoma 118 pacientų.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad siūlymai, jog ribojimai būtų priimami tik peržengus 300 lovų rodiklį „ne visai korektiški“. Ji pasiūlė, kad ribojimai būtų „įjungiami“ artėjant prie šios ribos.

Planuose – privalomi skiepai, mokamas testavimas

Ministrų kabineto sprendime numatyta, jog artėjant prie minėtos 300 pacientų ligoninėse ribos, kontaktinės veiklos išskyrus kai kurias išimtis būtų leistos tik turintiems galimybių pasą. Konkretų išimčių sąrašą numatyta suderinti iki ketvirtadienio, sveikatos apsaugos ministerija iki pirmadienio įpareigota parengti ir konkrečias pandemijos valdymo priemones bei ribojimus.

Iki rugpjūčio 10-osios ministerija taip pat turėtų pateikti siūlymus Vyriausybei dėl privalomai testuojamų profesijų sąrašo išplėtimo ir dėl to, kad periodinį testavimą apmokėtų pats darbuotojas ar jo darbdavys.

Taip pat ministerija turėtų parengti siūlymus, kad tam tikrų profesijų darbuotojams vakcinacija nuo nuo koronaviruso yra privaloma.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavesta iki rugpjūčio 10-osios parengti teisės aktų pakeitimus, numatant, jog ligos išmoka yra nemokama, jei asmuo susirgo koronavirusu, bet nebuvo pasiskiepijęs. Išimtis būtų taikoma tik tiems, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių.

Pasak A. Dulkio, protokoliniame Vyriausybė sprendime numatytos penkios pagrindinės kryptys, kurioms turėtų būti pasiruošta. Pirmiausia numatyta suderinti būtinųjų kontaktinių veiklų sąrašą ir jų ryšį su galimybių pasu, aptarti galimybių paso ryšį su ES skaitmeniniu pažymėjimu, tuomet būtų numatyti ir konkretūs ribojimai.

„Antras dalykas yra – sutariame, kad iki tam tikros datos pateikiame pasiūlymą Vyriausybei dėl darbo ir veiklos sričių (...), norime tartis dėl to, koks tas sąrašas galėtų būti“, – teigė jis.

Anot ministro, taip pat planuojama diskutuoti dėl to, kaip būtų finansuojamas testavimas, aptarti, kokių profesijų darbuotojams dėl COVID-19 testuotis privaloma. Numatyta diskutuoti ir dėl ligos pašalpos mokėjimo bei kitų dalykų.

I. Šimonytė taip pat pasiūlė įvesti galimybę nušalinti darbuotoją nuo pareigų, jei darbuotojas atsisako skiepytis „ne dėl medicininių priežasčių, jeigu tas darbuotojas negali dirbti nuotoliu“.

„Aš šito siūlymo nematau, bet manau, kad pakete įstatymų pakeitimų, kuriuos Vyriausybė Seimui galėtų siūlyti, toksai pasiūlymas galėtų atrasti savo vietą“, – teigė I.Šimonytė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė patikino, jog tokia nuostata yra rengiama.

A. Dulkys taip pat patikino, kad jau yra pasiruošta „pašalinti galimybę“ nemokamai testuotis siekiant gauti galimybių pasą, bet patys sprendimai bus priimti vėliau. Jis taip pat informavo, kad tam dar turi būti įvertinta ir lietuviškojo galimybių paso bei jo reikalavimų sąveika su ES skaitmeniniu pažymėjimu.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė informavo, kad turintys antikūnų asmenys galimybių pasą greičiausiai galės gauti jau rugpjūčio pradžioje.

Pastaruoju metu plintant koronaviruso delta atmainai, naujų užsikrėtimų bei pacientų ligoninėse skaičius Lietuvoje auga. Pastarąją parą nustatyti 337 nauji susirgimai, ligoninėse gydoma 118 asmenų.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis