Japonijoje dėl COVID-19 pratęsiama ir išplečiama ekstremalioji padėtis

Tokijas, liepos 30 d. (AFP-BNS). Japonijos vyriausybė penktadienį pratęs dėl koronaviruso plitimo Tokijo regione įvestą ekstremaliąją padėtį ir įves ją dar keturiuose regionuose, praėjus savaitei nuo atidėtų olimpinių žaidynių atidarymo gausėjant COVID-19 atvejų.

Ketvirtadienį Japonijos sostinė pranešė užfiksavusi rekordinį naujų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičių, o šalies mastu COVID-19 atvejų paros prieaugis pirmąkart viršijo 10 000.

Penktadienį 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių organizatoriai pranešė apie 27 su šiuo renginiu susijusius COVID-19 atvejus – iki šiol daugiausiai per vieną dieną. Vis dėlto jie tvirtina, kad ši padėtis niekaip nesusijusi su Japonijoje spartėjančiu viruso plitimu.

Ministras pirmininkas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) sakė, kad vyriausybė imasi skubių veiksmų ir kad penktadienį bus paskelbtas sprendimas dėl kovos su koronaviruso pandemija priemonių išplėtimo.

Planuota, kad Tokijuje įvesta ekstremalioji epidemiologinė padėtis, numatanti trumpesnį restoranų ir barų darbo laiką bei draudžianti jiems prekiauti alkoholiu, pasibaigs rugpjūčio 22 dieną, bet vyriausybė dabar planuoja ją pratęsti iki mėnesio pabaigos.

Taip pat bus pratęsta ekstremalioji padėtis pietinėje Okinavos prefektūroje. Panašūs suvaržymai bus naujai įvesti dar trijuose regionuose aplink sostinę ir šalies vakaruose esančioje Osakoje, penktadienį žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Katsunobu Kato (Kacunobus Katas).

„Mums reikia pasiųsti tvirtą žinią“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Norihisa Tamura.

Jis atkreipė dėmesį, kad sergamumas Tokijuje ir Okinavoje tebedidėja, nors buvo imtasi priemonių jam mažinti. Sostinėje apie pusę naujai registruojamų COVID-19 atvejų sudaro užsikrėtimo užkrečiamesnio delta varianto virusu atvejai.

„Esame labai susirūpinę“, – sakė N. Tamura.

Per liepos 23 dieną prasidėjusias Tokijo olimpines žaidynes laikomasi itin griežtų COVID-19 prevencijos priemonių, įskaitant draudimą žiūrovams tiesiogiai stebėti daugumą rungčių ir reguliarų dalyvių testavimą.

Tačiau Tokijo medicinos asociacijos pirmininkas Haruo Ozaki (Haruo Odzakis) ketvirtadienį perspėjo, kad žaidynės daro „netiesioginį poveikį“ epidemiologinei padėčiai Japonijoje.

„Žmonėms sunku galvoti apie susivaržymą, kai pas mus vyksta šis festivalis“, – aiškino jis.

Japonijoje COVID-19 epidemija pareikalavo mažiau aukų negu daugelyje kitų šalių. Iki šiol šalyje mirė apie 15 tūkst. užsikrėtusiųjų, nors griežto karantino režimas buvo taikomas retai.

Visiškai paskiepyta tik kiek daugiau Japonijos gyventojų. Y. Suga ketvirtadienį sakė, kad vakcinavimas sumažino senyvų žmonių sergamumą.

Ekspertai ragino žmones neprarasti budrumo, o Tokijo vyriausybė kvietė skiepytis jaunesnius žmones.

Olimpiada vyks iki rugpjūčio 8 dienos, o paralimpinės žaidynės tęsis nuo rugpjūčio 24-osios iki rugsėjo 5-osios. Sprendimas dėl paralimpiados žiūrovų dar nepriimtas.

Organizatoriai penktadienį pranešė, kad per pastarąją parą buvo nustatyti 27 nauji su žaidynėmis susiję COVID-19 atvejai, įskaitant tris užsikrėtusius sportininkus.

Bendras žaidynių dalyvių, kuriems šį mėnesį buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija, skaičius padidėjo iki 225, įskaitant 98 iš užsienio atvykusius asmenis.

Organizatoriai sakė, kad dėl šio renginio į Japoniją atvyko apie 39,8 tūkst. žmonių, ir neigė, kad žaidynės skatina sergamumą COVID-19.

„Kiek žinau, nėra nė vieno atvejo, kai infekcija nuo atletų arba olimpinio judėjimo būtų persimetusi Tokijo gyventojams“, – ketvirtadienį sakė Tarptautinio olimpinio komiteto atstovas Markas Adamsas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis