ES nusiuntė pagalbą su miškų gaisrais besigrumiančiai Turkijai

Marmaris, Turkija, rugpjūčio 2 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga pirmadienį nusiuntė pagalbos Turkijai, jau savaitę besigrumiančiai su didžiuliais miškų gaisrais, pareikalavusiais aštuonių žmonių gyvybių ir tapusiais rimtu iššūkiu prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui).

Kovoti su liepsnomis ugniagesiams padeda ir savanoriai.

Prie Viduržemio ir Egėjo jūrų esančiuose Turkijos kurortiniuose regionuose šėlstantys gaisrai jau išdegino didžiulius miško plotus ir privertė iš viešbučių evakuotis panikos apimtus turistus.

Tačiau ši stichinė nelaimė taip pat paskatino naują kritiką prezidentui R. T. Erdoganui dėl jo lėto ir neadekvataus atsako. Nuo 2014 metų prezidento poste dirbančio R. T. Erdogano po dvejų metų laukia nauji valstybės vadovo rinkimai.

Praėjusį savaitgalį R. T. Erdoganas sulaukė itin griežtos kritikos už tai, kad per apsilankymą viename iš labiausiai nuo gaisrų nukentėjusių regionų mėtė vietos gyventojams maišus su arbata.

Vyriausybė taip pat pripažino, kad neturi gaisrams gesinti pritaikytų lėktuvų, todėl turi kliautis pagalba iš užsienio.

Užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) pirmadienį padėkojo Briuseliui, kad buvo atsiųsti du orlaiviai iš Ispanijos ir vienas – iš Kroatijos.

ES nurodė, kad „visiškai solidarizuojasi su Turkija šiuo sunkiu metu“. Šia žinia siekta parodyti gerą valią po ilgiau nei metus trukusių aštrių ginčų tarp Briuselio ir Ankaros.

Pirmadienį ugniagesiai grūmėsi su gaisrais ir Graikijos Rodo saloje Egėjo jūroje, taip pat kai kuriuose Italijos bei Ispanijos regionuose.

Dėl klimato kaitos stiprėjančios ir dažnėjančios karščio bangos sukuria idealias sąlygas plisti gaisrams. ES duomenys rodo, kad šių metų gaisrų sezonas yra vienas labiausiai niokojančių.

„Dabar padėtis yra tikrai bloga“

R. T. Erdogano biuras iš pradžių dėl didžiausių per mažiausiai dešimtmetį Turkiją apėmusių gaisrų kaltino padegėjus, kuriuos provyriausybinė žiniasklaida siejo su sukilimą prieš Turkijos valstybę tęsiančiais kurdų kovotojais, esančiais už įstatymo ribų.

Tačiau ši teorija, panašu, bėgant laikui išblėso, daugėjant gaisrų ir augant aukų skaičiams.

Turkijos miškų direkcija pranešė, kad nuo trečiadienio 35 šalies miestuose užregistruoti 105 gaisrai.

Pasak agentūros, septyni iš jų pirmadienį tebeliepsnoja. Dauguma jų – netoli pietinių Antalijos ir Marmario kurortų.

Naujienų agentūros AFP komanda iš Marmario prie Egėjo jūros pranešė apie matomas liepsnas miškingose kalvų viršūnėse.

Liepsnos nušvietė naktinį dangų, be to, buvo sunku kvėpuoti dėl dūmų ir tvyrančio maždaug 40 laipsnių pagal Celsijų karščio.

Meteorologinės tarnybos įspėjo vietinius gyventojus dėl prastos oro kokybės, o savanoriai leido bemieges naktis, padėdami pavargusiems ugniagesiams gelbėti nuo liepsnų vešlius miškus. Jiems atkurti, ekspertų teigimu, gali prireikti ištisų dešimtmečių.

„Tai katastrofa“, – sakė gyventojas Evranas Ozkanas (Evranas Ezkanas) laikinajame pagalbos centre, įrengtame šalia kelio, vedančio degančių kalvų link.

„Kaip ir aš, daugelis Marmario gyventojų negali ramiai miegoti, kol liepsnoja šie gaisrai“, – pridūrė jis.

Ugniagesiai su žibintuvėliais ant kaktos sėdėjo valgydami paprastą maistą iš dėžučių ir gerdami vandenį iš butelių; juos vietos gyventojai surinko iš kaimyninių miestų.

Marmario pakrantėje buvo paruošta gelbėjimo valčių, jei gaisrai išplistų ir miestas būtų atkirstas.

„Turime būti atsakingi už savo žemę, kad apsaugotume savo ateitį nuo liepsnų, – sakė E. Ozkanas. – Tačiau dabar padėtis yra tikrai bloga.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis