Vokietijoje nuo rugsėjo bus pradėta skiepyti vakcinos nuo COVID-19 papildoma doze (papildytas)

Berlynas, rugpjūčio 2 d. (AFP-AP-BNS). Vokietijoje pagyvenę žmonės ir kitoms rizikos grupėms priklausantys asmenys nuo rugsėjo galės gauti papildomą, skatinamąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, taip pat bus išplėsta galimybė pasiskiepyti nepilnamečiams, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tokį sprendimą po pasitarimo su Vokietijos 16-os žemių sveikatos apsaugos ministrais priėmė federalinis sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas (Jensas Španas), atsižvelgdamas, kad kai kurių gyventojų grupių „imuninis atsakas yra sumažėjęs arba sparčiai silpstantis“.

Gydytojai skatinamąsias vakcinos dozes galės skirti kriterijus atitinkantiems asmenims, įskaitant pacientus, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Bendrovių „Pfizer/BioNTech“ arba „Moderna“ sukurtų vakcinų nuo pandeminio koronaviruso papildomos injekcijos taip pat bus prieinamos visiems, paskiepytiems dviem dozėmis suleidžiama „AstraZeneca“ vakcina arba vienadoziu „Johnson & Johnson“ preparatu, nurodė ministerija ir nurodė, kad tai daroma dėl „prevencinės sveikatos apsaugos interesų“.

Ministerija nurodė, kad į slaugos ir globos namus bus siunčiamos mobiliosios vakcinavimo brigados.

Be to, nuo rugsėjo bus palengvinta 12–17 metų vaikų skiepijimo tvarka, didėjant susirūpinimui dėl sparčiai plintančio koronaviruso delta varianto.

Pagal vakcinų priežiūros agentūros STIKO ankstesnes taisykles buvo rekomenduojama skiepyti tik šios amžiaus grupės vaikus, jeigu jie serga COVID-19 riziką didinančiomis gretutinėmis ligomis arba gyvena su žmonėmis, kuriems koronavirusinė infekcija kelia didelį pavojų.

Kiti 12–17 metų vaikai taip pat galėjo būti skiepijami, jų tėvams pasikonsultavus su gydytojais, bet dėl STIKO rekomendacijos šia galimybė nebuvo plačiai naudojamasi.

Sveikatos apsaugos ministrai pirmadienį susitarė skatinti paauglių skiepijimą, įskaitant galimybę jiems gauti vakcinos įprastose klinikose.

Ministrai pabrėžė, kad vakcinavimas išlieka savanoriškas, bet atkreipė dėmesį, jog vaikų ir paauglių skiepijimas galėtų „reikšmingai prisidėti prie saugaus grįžimo į klases po vasaros atostogų“.

Vokietijoje sergamumas COVID-19 šiuo metu yra mažesnis nei kai kuriose kaimyninėse šalyse, bet pastarosiomis savaitėmis jo rodikliai pamažu augo, visų pirma dėl plintančio užkrečiamesnio delta varianto.

Nerimą taip pat kelia šalyje lėtėjantis vakcinavimo tempas. Šiuo metu visiškai paskiepyti tik kiek daugiau nei 52 proc. Vokietijos gyventojų.

Europos vaistų agentūra yra rekomendavusi leisti visus ne jaunesnius kaip 12 metų asmenis skiepyti „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ preparatais.

STIKO vadovas Thomas Mertensas (Tomas Mertensas) visuomeniniam radijui MDR sakė, kad jo agentūra laukia ilgesnės trukmės klinikinių tyrimų rezultatų, kad galėtų paskelbti labiau apibendrintą rekomendaciją dėl asmenų nuo 12 metų skiepijimo.

Pasak jo, šiuo metu daugiausiai problemų kelia ne vaikų vakcinavimas. Th. Mertensas pabrėžė, kad Vokietijai siekiant nuslopinti ketvirtąją COVID-19 bangą reikėtų užtikrinti „aukštą 18–59 metų asmenų vakcinavimo lygį“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis